A cégek visszautasítják a váltságdíjfizetést, és csökken a kibernetikai követelések száma
2024.08.30

A kiberbiztosításokkal szemben benyújtott kárigények száma az elmúlt két évben több mint egyharmadával csökkent, annak ellenére, hogy a megkötött biztosítások száma nőtt.

A Databarracks legfrissebb Data Health Check adatai szerint a kárigények a 2022-es 58%-ról 36%-ra csökkentek 2024-re, annak ellenére, hogy a fedezetek igénybevétele a 2022-es 51%-ról 66%-ra emelkedett 2024-re.

Az 500 brit informatikai döntéshozó körében végzett éves felmérés azt sugallja, hogy a számok mögött a zsarolóvírus okozta helyreállítások növekvő száma állhat. A korábbi években a szervezetek többsége a támadás esetén a kifizetést választotta - közölte a cég. A szervezetek által követelt összeg is csökkent, az 1 millió fontot meghaladó összegű követelések 48%-ról 2024-re mindössze 16%-ra mérséklődtek.

James Watts, a Databarracks ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „A kiberbiztosítások zsarolóvírusokra gyakorolt negatív hatásáról már régóta találgatunk. A szervezeteket arra ösztönözték, hogy váltságdíjat fizessenek ahelyett, hogy visszautasítanák, ami a kifizetések ördögi köréhez vezetett. A kialakulóban lévő kiberbiztosítási piac hirtelen fenntarthatatlanná vált. Aztán a dolgok megváltoztak. Amint azt tavalyi adat-egészségügyi vizsgálatunk megállapította, a kiberbiztosítások árai jelentősen emelkedtek, és a fedezet megszerzéséhez szükséges követelmények szigorodtak. Az eredmény az lett, hogy a felkészültség lécét megemelték.”

Watts hozzátette, hogy a Databarracks reméli, hogy a biztosítás ilyen hatással lehet a kibertérre.

„A törvényhozás és az összes kifizetés betiltása több okból is problémás, így az egyik kevés tényező, amely megzavarhatja a zsarolóvírusok növekedését, ez az iparági váltás” - mondta.