Csökkent a mûködõ cégek száma Magyarországon
2018.01.02
Annak ellenére, hogy kismértékben nõtt a cégalapítások száma, a a cégtörlések száma olyan jelentõs volt, hogy összességében 1,2 százalékkal csökkent a mûködõ cégek száma 2017-ben Magyarországon - tette közzé az MTI.

A cégalapítások száma 1,8 százalékkal nõtt tavaly, 2017 minden negyedévében több mint 6500 új vállalkozás jött létre – derül ki a Bisnode Magyarország Kft. céginformációs szolgáltató elemzésébõl. Ötéves csökkenést követõen 2015-re 25 ezer alá esett, 2016-ban viszont 26,3 ezerre, 2017-ben pedig csaknem 26,8 ezerre emelkedett az új cégek száma.

Ennél azonban jelentõsebb volt a cégtörlések száma: a törlések éves összehasonlításban 15,3 százalékkal növekedtek, ami annyit jelent, hogy több, mint 41 ezer cég szûnt meg 2017-ben. 

A Bisnode Magyarország adatai szerint 2017 végén 511 249 céget tartottak nyilván Magyarországon, ez pedig jóval magasabb a válság elõtti szintnél. A legtöbb - csaknem 85 ezer - vállalkozás szakmai, tudományos és mûszaki tevékenységgel foglalkozik, ezt követi az 55 ezer kiskereskedelmi és 47 ezer építõipari cég. Nagykereskedelemmel és ingatlannal kapcsolatos tevékenységgel több mint 40 ezer cég foglalkozik. 

Az elemzés szerint 2017-ben hat ágazatban nõtt a mûködõ cégek száma. Kiugróan magas, 500 céget meghaladó növekedést ért el az építõipar, de jelentõsen emelkedett a kommunális tevékenységet, valamint a gépjármû- kereskedelmet folytató cégek száma. 

Minimális mértékben emelkedett a vegyi anyagok gyártásával, a közigazgatással és a védelemmel foglalkozó cégek száma. 

A cégek számának területi megoszlása a vizsgálat szerint egyenletes. Ugyanakkor Somogy megyében a cégszám-csökkenés nem érte el az 1 ezreléket, Békés és Hajdú-Bihar megyében viszont több mint három százalékkal esett vissza a mûködõ vállalkozások száma. 

Közép-Magyarországon - a fõvárost is beleértve - 0,99 százalékos a cégek számának csökkenése, több területen pedig nõtt az új alapítású cégek száma, Bács-Kiskunban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 5 százalékot meghaladó mértékben növekedett a cégalapítások száma. 

A Bisnode 2018-ban is a mûködõ cégek számának lassuló ütemû csökkenés várja - olvasható az elemzésben.