Szigorodtak a buszos osztálykirándulások szabályai
2018.05.25
Idén januártól szigorodtak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szabályok, a változtatás célja, hogy a lehetõ legbiztonságosabbá tegyék ezeket a programokat - mondta az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatón - adta ki az MTI.

Rétvári Bence az osztálykirándulások idõszakának kezdetére utalva a legfontosabb változások között említette, hogy az óvodák, iskolák csak olyan társasággal köthetnek szerzõdést, amely 13 évesnél fiatalabb autóbusszal vállalja a diákok szállítását, valamint a cégnek garantálnia kell, hogy a sofõr nem szenved alvászavarban. Ezenkívül fontos változás, hogy külföldi iskolai utazások során éjszaka 11 és hajnali 4 óra között ezek a buszok nem közlekedhetnek, és a sofõrnek is biztosítani kell a megfelelõ pihenést, tehát ez az idõ nem tölthetõ a jármûben.

Az államtitkár kiemelte, hogy az év elején életbe lépett szabályok minden köznevelési intézményre vonatkoznak, fenntartótól függetlenül. 

Az iskolai kirándulások szervezése továbbra is az oktatási intézmény hatáskörében marad, azonban az adott fenntartó felelõs a jogszabályok betartatásáért – tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence elmondta, azért, hogy az iskolai buszos kirándulások minél biztonságosabbak legyenek, egy kiadványt készítettek, amelyet a fenntartó már tavaly õsszel eljuttatott az oktatási intézményekhez.

A jogszabályi változtatást a tavaly januári, tizenhat halálos áldozatot követelõ veronai buszbaleset után kezdeményezte a kormány. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok és tanárok utaztak.