Valóban jobban fel vannak készülve a vállalatok a kockázatokra?
2011.12.07
A Lloyds Kockázati Indexe arra keresi a választ, hogy a világ üzleti vezetõi mit tekintenek az elõttük álló idõszak legnagyobb kockázatának, és mennyire érzik magukat felkészültnek ezek kezelésére.

A másodjára összeállított index szerint, a még mindig erõs recessziós nyomás, illetve a globális pénzügyi válság elhúzódása miatt a vállalatvezetõk az üzleti és gazdasági kockázatot tartják a legnagyobb veszélynek.

Két évvel a hitelválság tetõzése után, a különbözõ országok és szektorok vállalatvezetõi a mai világot alapvetõen kockázatosabb helyként értékelik, mint 2009-ben, az Economist Intelligence Unit által elkészítette elsõ felmérés idején.

A Kockázati Index alapjául egy több mint 500 fõs felmérés szolgál, mely a vállalatvezetõk kockázati prioritásait és az azokra való felkészültségüket vizsgálja. A felmérés eredményei érdekes olvasmányként szolgálhatnak az üzleti életben a kockázatok azonosításával, nyomon követésével és elemzésével foglalkozó szakemberek számára.

Meglepõ módon, az idei, több hatalmas természeti katasztrófával – földrengéssel, szökõárral, tornádóval és árvizekkel - tarkított év ellenére, a természeti katasztrófák kockázatai csak az index alsó tizedében jelentek meg.

Még szembetûnõbb a felmérés azon eredménye, miszerint az üzleti vezetõk, a világ minden táján azt állítják, hogy jobban felkészültnek érzik magukat a kockázatok menedzselésére - mind a természeti mind az ember által okozott kockázatok esetében – mint 2009-ben.