Rekordhőmérsékletet és erdőtüzeket hoz a hőség az USA délnyugati részén
2024.08.27

A Texas és az Egyesült Államok délnyugati része fölötti hőkupola több mint 23 millió embert érint - közölte a Heat.gov.

Az előrejelzések szerint a szélsőséges hőmérsékletek a hét végéig folytatódnak, Új-Mexikó, Arizona és Texas egyes részein rekord vagy rekordközeli hőmérsékletekkel - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat, ahogy arról a USA Today is beszámolt.

„A veszélyes hőség folytatódik Texasban és az Öböl-parton, a hőmérséklet három számjegyű lesz” - közölte a meteorológiai szolgálat.

A hőkupolák megakadályozzák, hogy a hűvös levegő áthatoljon a magasnyomás által egy régió fölött csapdába ejtett hőségen, ami hosszabb ideig magas hőmérsékletet eredményez.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Észak-Arizona, Új-Mexikó északnyugati, Colorado állam délnyugati és Utah állam délkeleti részeire is zivatarokat és heves esőzéseket jeleztek előre.

„A kapcsolódó heves esőzések főként helyi villámárvizeket fognak okozni, amelyeknek a városi területek, utak, kisebb patakok, alacsonyan fekvő területek, szűk kanyonok/nyelők és égési sebek a legveszélyeztetettebbek” - közölte a meteorológiai szolgálat.

A száraz hőség és a növényzet Texasban is erdőtüzeket okozott - számolt be a The Guardian.

„A texasiakat nyomatékosan felszólítjuk, hogy tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést, és fogadják meg az állami és helyi hatóságok útmutatásait, hogy családjukat és szeretteiket megóvják az erdőtüzektől.” - mondta Greg Abbott kormányzó a The Guardian beszámolója szerint.

A túlzott hőség próbára tette a megbízhatatlan texasi elektromos hálózatot is, az ügyfelek milliói kapcsolták fel a légkondicionálót, hogy megküzdjenek a tikkasztó körülményekkel.

Houstonban több mint 800 000 lakos maradt áram nélkül a nyár elején egy forró időszakban, miután a Beryl hurrikán leszakította a villanyvezetékeket.

Phoenix egy fokkal maradt el a rekordtól, amikor a héten a hőmérő higanyszála elérte a 112 Fahrenheit-fokot.

„A hőhullámok és az elhúzódó hőségtúltengések gyakorisága, időtartama, intenzitása és nagyságrendje az éghajlatváltozás miatt növekszik” - közölte az Egészségügyi Világszervezet. „Még az alacsony és mérsékelt intenzitású hőhullámok is hatással lehetnek a veszélyeztetett népességcsoportok egészségére és jólétére”.

Néhány állam, például Arizona, Új-Mexikó és Texas, hűtési központokat hozott létre.

A Betegségellenőrzési Központok szerint az országban évente nagyjából 1220 ember hal meg a szélsőséges hőség miatt.