Megugrott a brókercégek bevétele
2018.05.29
A Magyar Nemzeti Bank most publikált adatai szerint hazánkban az év elsõ három hónapjában az értékpapírok azonnali tõzsdei forgalma 1845,3 milliárd forint lett, ami 27 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - írja a vg.hu.

Felpörgött a forgalom az elsõ negyedévben a hazai brókercégeknél. A nagy nemzetközi befektetési bankok is arról számoltak be az elsõ negyedév után, hogy klienseik a turbulenssé váló tõkepiacokon több tranzakciót hajtottak végre, s emiatt nõtt a bevételük.

A származtatott piacon több mint 2 ezer milliárd forint volt a tõzsdei forgalom, ami 6 százalékkal haladta meg a 2017-est. A növekvõ forgalomból a befektetési vállalkozások nagyobb arányban részesültek, mint a hitelintézetek. A brókercégeknél az azonnali tõzsdei forgalom csaknem 30 százalékkal ugrott meg, ezen belül az ügyfelek megbízása alapján teljesített kötések volumene 36 százalékkal, 1185 milliárd forintra nõtt.

A spekulánsok is elkezdtek visszatérni a börzére, ennek egyik jele, hogy a származtatott ügyletek forgalma 427,5 milliárd forintra emelkedett a befektetési vállalkozásoknál. Mindez 16 százalékos növekedést jelent, a megbízás alapján teljesített tranzakciók volumene ezen belül 10 százalékkal nõtt, s megközelítette a 350 milliárd forintot.

A bõvülõ forgalom lehet a fõ oka annak, hogy a befektetési szolgáltatásokból származó bevétel több mint 18 százalékkal nõtt tavalyhoz képest, és az elsõ negyedévben meghaladta a 12,8 milliárd forintot. A növekedés annak tükrében számít különösen jónak, hogy tavaly több hazai brókercég is megszûnt.

A befektetési szolgáltatások költségei, amelyek egy része az idén január óta érvényes MiFID II. szabályozás számlájára írható, még a bevételeknél is nagyobb mértékben, 26,4 százalékkal 7,2 milliárd forintra nõttek.

Ezek eredõjeként a befektetési szolgáltatásokon elért eredmény 9,3 százalékkal 5,625 milliárd forintra hízott, ami történelmi rekord. Mindebbõl adózás elõtt 1,455 milliárd, adózás után pedig valamivel több, mint 1,4 milliárd forintnyi profit maradt a piaci szereplõknél, utóbbi bõ 9 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

A szektor tõkehelyzete 2017 márciusához viszonyítva sokat javult, ám az év végéhez mérten kissé romlott. A tõkemegfelelési mutató azonban ágazati szinten még így is megközelíti a 25 százalékot. A brókercégek saját tõkéje március végén meghaladta a 25,2 milliárd forintot.