A kanadai Jasper erdőtűz biztosítási veszteségei meghaladják a 880 millió dollárt
2024.09.02

A Jasper települést és a Jasper Nemzeti Parkot idén nyáron sújtó erdőtűz a Catastrophe Indices and Quantification Inc. (CatIQ) első becslései szerint 880 millió dollárt meghaladó biztosítási kárt okozott.

A július 22-én kezdődött heves erdőtűz a biztosított károkat tekintve a második legdrágább erdőtűz lett Alberta történetében.

Az erdőtűz Jasper település egyharmadát megrongálta vagy elpusztította - közölte a Kanadai Biztosítási Hivatal (IBC).

Aaron Sutherland, a Kanadai Biztosítási Iroda (IBC) csendes-óceáni és nyugati alelnöke így nyilatkozott: „Jasper lakosainak ezrei számára ez az időszak a nehézségek és a szívfájdalom időszaka volt - otthonok és üzletek vesznek el, életek gyökerestül felforgatva, és egy ikonikus közösség örökre megváltozik. Az albertai biztosítók a helyszínen voltak, hogy pénzügyi támogatással segítsék az ügyfeleket, és megkezdték a helyreállítási folyamatot. Az újjáépítés időbe telik, és iparágunk minden lépésnél támogatni fogja a közösséget.”

Fontos kiemelni, hogy Jasper különleges elhelyezkedése miatt, amely egy szövetségi parkban található, a kormányzat több szintje felügyeli a helyreállítási erőfeszítéseket.

Az IBC sürgeti a kormányzat minden szintjét, hogy a döntéshozatalban gyorsított és összehangolt megközelítést alkalmazzon annak érdekében, hogy az újjáépítési erőfeszítések a lehető leghamarabb, szükségtelen késedelmek nélkül megkezdődhessenek.

Craig Stewart, az IBC éghajlatváltozással és szövetségi kérdésekkel foglalkozó alelnöke elmondta: „Egy olyan korszakban, amikor az árvizek, hőhullámok és erdőtüzek egyre gyakoribbak és súlyosabbak, megtanultuk, milyen fontos, hogy az emberek a katasztrófa bekövetkezte után a lehető leghamarabb biztonságosan visszatérjenek otthonaikba és közösségeikbe. Az elkövetkező hónapokban, amikor az újjáépítési erőfeszítések megkezdődnek, fontos lesz, hogy a kormányzat minden szintje együttműködjön egy világos, hatékony és eredményes döntéshozatali folyamat kialakítása érdekében, amely biztosítja a következetes előrehaladást. Jasper minden lakosának világosan meg kell értenie, hogy milyen terv szerint építik újjá vagy hozzák helyre otthonaikat és üzleteiket a lehető leghamarabb. Ez fogja biztosítani egy olyan közösség sikeres megújulását, amely különleges helyet foglal el az emberek szívében országunkban és világszerte.”