A földrajzi diverzifikáció csökkenti a rendszerszintű kiberkockázatot - jelentés
2024.09.04

Egy új jelentés szerint a felhőalapú rendszerszintű kieséses események portfóliókockázata jelentősen csökkenthető a földrajzi diverzifikációval.

Annak ellenére, hogy a kiberkockázat tiszteletben tartja a „határokat”, a felhőalapú szolgáltatásnyújtás jellege azt jelenti, hogy a rendszerszintű veszteséges események hatása minimalizálható - derül ki a Parametrix és az Aon közös jelentéséből.

A megállapítások azt mutatják, hogy a felhő kiesési eseményekből eredő veszteségek hogyan diverzifikálhatók a nagyméretű viszontbiztosítási portfóliókon belül. Jelentős mértékű diverzifikáció érhető el a következőkkel kontinenseken átívelő, vagy földrajzilag egymástól távol eső vállalati kockázatokat tartalmazó portfóliók fedezésével kontinensen belül. Ugyanakkor egy olyan portfólió megírása, amely különböző méretű, de
ugyanazon a kontinensen belül, kevesebb diverzifikációt eredményez.


Reinsurance Solutions: „Nagy előrelépést értünk el ezen a területen, és rávilágítottunk arra, hogy ezek az események milyen káros hatással lehetnek az iparágra és a gazdaságra, nemrégiben ezt a CrowdStrike kiesése is bizonyította. Kevesebb figyelmet fordítottunk arra, hogy a biztosítók és a
viszontbiztosítók diverzifikálni tudják kitettségüket, hogy enyhítsék az ilyen események hatásait bármelyik biztosítónál. Ezen dokumentum célja, hogy előrelépést tegyen ebben a beszélgetésben.”

Sharon Haran, a Parametrix Analytics vezetője hozzátette: „Az általános vélekedés az volt, hogy a felhőkockázat diverzifikációja szinte lehetetlen. A portfóliómodellezésünk azonban feltárja a világméretű portfólió megírásával elérhető egyértelmű előnyöket. Most már tudjuk, hogyan segíthetjük a kockázathordozóinkat a két legfontosabb rendszerszintű kiberkockázat egyikének kezelésében.”