A klímaváltozás fokozta pusztító Gaemi tájfun - tanulmány
2024.09.06

Egy új tanulmány szerint az éghajlatváltozás felerősítette a pusztító tájfunt, amely legalább 90 halálos áldozatot követelt a Fülöp-szigeteken, Tajvanon, Vietnamban és Kínában.

A július 22-én tájfunná erősödött Gaemi szélsebessége elérte az óránkénti 145 mérföldes csúcssebességet, ami egy 4-es kategóriájú hurrikánnak felel meg.

Bár a vihar nem érte el a Fülöp-szigeteket, felerősítette a jelenleg is tartó monszunt, és legalább 45 földcsuszamlást eredményezett a Fülöp-szigetek északi részén. Emellett több mint 100 városban és településen megszűnt az áramszolgáltatás, és több száz utat és több tucat hidat rongált meg.

A jelentés szerint az éghajlatváltozás fokozza a tájfunoknak kedvező feltételeket, melyek következtében intenzívebbé válnak.

Hozzáteszi, hogy a súlyos körülmények által érintett 6,5 millió ember közül a vidéki közösségeket, a tengerhez közelebb élő városi szegényeket és a földcsuszamlásra hajlamos hegyoldalakon élőket érintette leginkább a Gaemi.

A tanulmány, amely a londoni Imperial College viharmodelljét használta, kimutatta, hogy az éghajlatváltozás következtében a hasonló viharok valószínűsége mintegy 30%-kal nő, és az ilyen viharok maximális szélsebessége mintegy 7%-kal gyorsabbá vált.

A tanulmányt a World Weather Attribution (WWA) tette közzé, egy olyan tudóscsoport, amely azzal foglalkozik, hogy meghatározza, hogyan befolyásolja az éghajlatváltozás a természeti katasztrófák súlyosságát és valószínűségét.

„A fosszilis tüzelőanyagok okozta felmelegedés a nagyobb és halálosabb tájfunok új korszakát indítja el” - mondta a The Guardiannek Ben Clarke, az Imperial College Londonban működő, a szélsőséges időjárásra vonatkozó éghajlati adatok elemzésével és értelmezésével foglalkozó kutatóasszisztens és a WWA tagja. „A kemény igazság az, hogy a Gaemi tájfunhoz hasonló pusztítóbb viharokat fogunk látni, ahogy az éghajlat felmelegszik [és] Ázsia egyre veszélyesebb hellyé válik, amíg a fosszilis tüzelőanyagokat nem váltják fel megújuló energiával.”

A tájfunokat az okozza, ha elég erős szelek fújnak a meleg vizekbe, és a csapat szerint a júliusban mért tikkasztó tengerfelszíni hőmérséklet, amely körülbelül 1°C-os felmelegedést jelent, „szinte lehetetlen” az éghajlatváltozás hatása nélkül. „Ha a globális felmelegedés eléri a 2°C-ot, a tengerfelszín hőmérséklete az előrejelzések szerint további 0,6°C-kal lesz melegebb, és a Gaemi tájfunnal kapcsolatos körülmények valószínűsége további, körülbelül 10-szeresére fog nőni."

A tengerfelszín hőmérséklete idén rekordot döntött, mivel az előrejelzések szerint 2024 lesz a valaha mért legmelegebb év.