Felpörgött a balatoni ingatlanpiac
2018.05.31
Tovább emelkedtek az árak a tavalyi évhez képest, és minden ingatlantípusra jelentõs most az érdeklõdés. Azt az ingatlant, amit egy-két éve még nem lehetett értékesíteni, most könnyen eladják az ingatlanközvetítõk, ráadásul a korábbinál jobb áron. A jó idõ bekövetkeztével a vásárlói kedv is elkezdett erõsödni - összegzi a Balla ingatlan elemzésének állításait az origo.

A balatoni ingatlanpiacon a vevõknek alapvetõen két nagy csoportja van jelen. Az egyik az állandó lakóké, a másik a nyaralóké. De nemcsak az utóbbiak aktívak, az állandó lakók is keresik a lehetõségeket: akadnak, akik rendezik a régi hiteleiket, mások kisebb otthonból nagyobba költöznek, vagy pont fordítva. Utóbbi esetben a megmaradt pénzen a gyerekek lakásvásárlását a támogatják, vagy épp befektetési céllal egy plusz ingatlant vásárolnak.

A városi lakásokra ezért túlkereslet mutatkozik, vagyis akár egy lift nélküli, 4. emeleti panellakást is könnyen el lehet most adni. A panellakások négyzetméterára egyébként 280-340 ezer forint között mozog, és szinte alig van különbség az áraikban a régebbi építésû téglalakásokhoz képest. A 20 millió forint alatti kategóriába tartozó panelek 1-2 hét alatt elkelnek, de az sem ritka, hogy mindössze 1-2 napot kell várnia a tulajdonosnak a vevõre. 

A keresletet az is erõsíti, hogy a befektetõk ugyancsak aktívak, hiszen könnyen és jó áron ki tudják adni a megvásárolt ingatlanokat. Õk a 15-20 milliós lakásokat keresik a városon belül, míg a parthoz közel, a kiadási célra vásárolt ingatlanok között a 20-30 milliósok a legfelkapottabbak.

Az utóbbi idõben sokan belevágtak építkezésbe is, ha még le tudtak kötni kivitelezõt 2019 végéig. Az építkezésekkel a Balatonnál is az a probléma, hogy mivel erõteljesen bõvült a számuk, így rendkívül nehéz jó szakembereket találni. Vagy egyáltalán olyat, aki még 2019 karácsonya elõtt vállalni tudná a munkát.

Azok számára, akik most gondolkodnak építkezésen, a könnyûszerkezetes házak kivitelezése nyújthat megoldást - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítõ. Létezik ugyanis a piacon néhány megbízható és tapasztalt cég, akik nyugat-európai minõségû könnyûszerkezetes házakat építenek, az elõbb említettnél jóval kedvezõbb határidõkkel. Így, ha valaki õket választja, akkor nagyobb eséllyel élhet még az 5 százalékos áfa lehetõségével.

Az építkezések hatására persze megdrágultak a telkek is a Balaton környékén. Így Siófokon jelenleg egy lakóövezeti közmûves telek 11-12 ezer forint/négyzetméter áron vásárolható meg, míg nyaralóövezetben 50-60 ezer forint környékén alakul az ára. És akkor még nem is vízparton lévõ ingatlanról beszélünk, hiszen azok ára Siófok környékén már a 200 ezer forintos négyzetméterárat is elérte.

A nyaralóingatlanok piacán a kis méretû nyaralók helyzete nem sokat változott: ezekre mindig is erõs volt a kereslet, most ugyanez jellemzõ, csak fokozottan. Ez azt jelenti, hogy aki most eladná a nyaralóját, az jobb áron és gyorsabban megteheti, mint egy-két éve. 

Az új építésû ingatlanok piacán kiegyensúlyozottabb keresletrõl és kínálatról beszélhetünk.
De itt is szinte mindent értékesíteni lehet. Az elmúlt években rengeteg építkezés indult, melyek kifutása jelenleg 2019 vége felé várható. Ezekre az építkezésekre is jelentõs az érdeklõdés, jól fogynak a lakások, ezért további árnövekedésre számíthatunk az új építésû ingatlanoknál.

A szakember becslése szerint, ha egy projekt a tervek szerint mondjuk jövõ nyárra készül el, akkor a mostani árakhoz képest várhatóan 10-15 százalékkal drágábban kínálják majd akkor a benne található lakásokat. A szakember szerint a nagyon jó fekvésû ingatlanok esetében ez a szám még magasabb is lehet.

Márpedig az új építésû ingatlanok jelenleg sem olcsók: lakóövezetben 400-500 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el, míg a parthoz közeli üdülõövezetben 560-780 ezer forintos áron. Ha új építésû, közvetlen vízparti és „full panorámás”, akkor 1-1,2 millió forintos négyzetméterárra számíthatnak a vevõk.