Sokkal jobban keresnek a csehek és a szlovákok, a magyarok lemaradtak
2018.05.31
A Bloomberg például egy mai cikkében arról írt, hogy a cseh munkások lassan megnyerik a csatát az alacsony bérek ellen. Ez pedig jórészt annak köszönhetõ, hogy náluk a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya az Európai Unióban: a ráta a legfrissebb adatok szerint 2,2 százalék. Márpedig az alacsony munkanélküliség és a magas foglalkoztatottság természetes velejárója a gyorsabb ütemû béremelkedés. Ráadásul Csehországban közmunkaprogram sincs, azaz szemben Magyarországgal teljesen piaci alapon foglalkoztatnak szinte mindenkit - G7.

Sokkal jobban keresnek a csehek és a szlovákok, a magyarok lemaradtak
Fotó: AFP
Hiába lõttek ki a munkaerõhiány miatt a magyar bérek, az itthoni keresetek még régiós összevetésben is alacsonynak számítanak. Különösen, hogy a foglalkoztatottság a térség több országában is hasonlóan alakul.

Egyébként a munkanélküliség itthon is kifejezetten alacsony a KSH ma közölt adatai szerint 3,8 százalék. Ennek itthon is jótékony hatása van a bérek alakulására: Magyarországon tavaly 12,9 százalékkal emelkedtek a bruttó és nettó keresetek egyaránt. A növekvõ munkaerõhiány miatt ugyan idén is további növekvés várható, ám ennek ütem nem lesz elég arra, hogy utolérjük a V4-ek bármelyikét.

Az elmúlt másfél évtizedben ugyanis Magyarország igencsak lemaradt a bérek tekintetében. A fenti grafikonból is látszik, hogy a csehek orrhosszal ugyan, de megnyerték a négy visegrádi ország bérversenyét. Mi viszont úgy is az utolsó helyen végeztünk, hogy 2004-ben még nálunk lehetett a legjobban keresni.

Ezek az adatok ráadásul a munkáltatók által fizetett összegeket mutatják, azaz, ha azt nézzük mennyi pénz marad az alkalmazottaknál még nagyobb a lemaradásunk. Az Eurostat adatai szerint ugyanis a hazai bérekre 49 százalékos adó-és járulékteher rakódik, miközben Csehországban csak 39,9, Szlovákiában 38,8, Lengyelországban pedig 33,7 százalék az elvonás mértéke.

A cseh bérek egyébként csak a tavalyi utolsó negyedévben nyolc százalékkal nõttek, ami még inflációval korrigálva is 5,3 százalékos emelkedésnek felel meg. Ezzel megközelítették a portugál és görög fizetéseket. A jelenlegi elõrejelzések szerint Csehországban a következõ három-négy esztendõben is folytatódik a trend: 3-5 százalékkal emelkedhetnek a reálbérek minden évben.


ÉLET PÉNZ BÉREK CSEHORSZÁG LENGYELORSZÁG MAGYARORSZÁG SZLOVÁKIA OLVASSON TOVÁBB A KATEGÓRIÁBAN