A Munich Re és a Swiss Re maradnak a világ legnagyobb viszontbiztosítói
2024.09.09

A két viszontbiztosítási óriás, a Munich Re és a Swiss Re maradnak a legnagyobb globális viszontbiztosítók a világon az AM Best hitelminősítő ügynökség adatai szerint.

A korábbi években az ügynökség egyetlen listán rangsorolta a világ 50 legjobb viszontbiztosítóját, de most, az IFRS 17 bevezetésével az ügynökség megközelítése megváltozott. Ezért az IFRS 17 szerint beszámolót készítő társaságok a bruttó viszontbiztosítási bevételek alapján 1-15-ig, míg a nem IFRS 17 szerint beszámolót készítő társaságok a bruttó viszontbiztosítási díj (GWP) alapján 1-35-ig kerülnek a rangsorba.

A Munich Re és a Swiss Re továbbra is a legnagyobb globális viszontbiztosítók, de idén eltérő számviteli standardokat alkalmaznak, ez azonban változni fog, amint a Swiss Re átáll az IFRS 17-re.

A bruttó viszontbiztosítási bevételeket tekintve a Munich Re 32,9 milliárd dollárt, valamint 85,2%-os nem-életbiztosítási kombinált arányt ért el 2023-ban.

A Munich Re viszontbiztosítási bevételeinek növekedése elsősorban a P&C viszontbiztosításnak köszönhető, amelyet a meglévő üzletág bővülése hajtott, de részben ellensúlyozta a negatív árfolyamhatás.

Ami a Swiss Re-t illeti - amely az első helyet foglalta el a nem IFRS 17 beszámolót készítő vállalatok között -, a viszontbiztosító 40,5 milliárd dollár GWP-t ért el 2023-ban.

A Hannover Re a második helyen végzett az IFRS 17 szerint beszámolót készítő vállalatok között, míg a Berkshire Hathaway a második helyen végzett a nem IFRS 17 szerint beszámolót készítő vállalatok között.

A Hannover Re 27,0 milliárd dollár bruttó viszontbiztosítási bevételt jelentett és 94%-os nem-életbiztosítási kombinált mutatót ért el 2023-ban, míg a Berkshire Hathaway 27,4 milliárd dollár GWP-t ért el 2023-ban.

A harmadik helyen a francia SCOR viszontbiztosító végzett, amely az IFRS 17 szerint számolt be, 17,5 milliárd dollár bruttó viszontbiztosítási bevételt biztosítva 2023-ban, míg a Lloyd's a harmadik helyen végzett a nem IFRS 17 szerint, 19,1%-os díjnövekedést felmutatva, 18,5 milliárd dollárról 22,1 milliárd dollárra 2023-ban.

A Reinsurance Group of America (RGA) és a RenaissanceRe a negyedik, illetve az ötödik helyen végzett a nem IFRS 17 szerinti jelentésben: az RGA 14,3 milliárd dollár GWP-t, a RenaissanceRe pedig 12,3 milliárd dollár GWP-t ért el.

Az Everest Re a hatodik helyet szerezte meg, négy helyet lépett előre a tavalyi évhez képest, 11,5 milliárd dollár GWP-t biztosítva 2023-ban, míg az Arch Capital Group a hetedik helyre került, szemben a tavalyi tizennegyedik helyével, 9,1 milliárd dollár GWP-vel.

A PartnerRe, az MS&AD Insurance Group Holdings és a General Insurance Corporation of India zárta a nem IFRS 17 szerinti top 10-et, a nyolcadik, a kilencedik és a tizedik helyen.

A PartnerRe 9,1 milliárd dollár GWP-t ért el 2023-ban, az MS&AD 5,8 milliárd dollárt, a General Insurance Corporation of India pedig 4,5 milliárd dollárt.

Visszatérve az IFRS 17 szerint beszámolót készítő vállalatokra, a China Re 6,0 milliárd dolláros bruttó viszontbiztosítási bevétellel a negyedik helyre került 2023-ban, míg az olasz központú Generali biztosító 4,2 milliárd dolláros bruttó viszontbiztosítási bevétellel az ötödik helyre szorult.

A Korean Reinsurance Company a hatodik helyre ugrott fel, 4,0 milliárd dollár bruttó viszontbiztosítási bevétellel 2023-ban, míg a Canada Life Re a hetedik helyre csúszott vissza - a tavalyi negyedik helyről - 3,5 milliárd dollár bruttó viszontbiztosítási bevétellel 2023-ban.

A Sompo International Holdings, az AXA XL és a Peak Reinsurance (Peak Re) zárta az IFRS 17 alapján jelentkező top 10-et, a nyolcadik, kilencedik és tizedik helyen.

A Sompo Intl. 3,0 milliárd dollár bruttó viszontbiztosítási bevételt jelentett 2023-ban, míg az AXA XL szorosan mögötte 2,8 milliárd dollárt.

Végül pedig a hongkongi székhelyű viszontbiztosító, a Peak Re 1,5 milliárd dolláros bruttó viszontbiztosítási bevételt ért el 2023-ban.