Újonnan indított Zürichi Éghajlatvédelmi Szövetség az éghajlati válság kezelésére
2024.09.12

A Zurich Insurance Group és vállalati alapítványa, a Z Zurich Foundation elindította a Zurich Climate Resilience Alliance (a továbbiakban: a szövetség) elnevezésű programot, amelynek célja, hogy felmérje a sérülékeny közösségek ellenálló képességének jelenlegi szintjét, és megfelelő megoldásokat alkalmazzon az éghajlati veszélyekkel szemben.

A szövetség a 2013-ban indított Zürichi Árvízvédelmi Szövetségből fejlődött ki, amely humanitárius szervezetek, nem kormányzati szervezetek, kutatási partnerek és a magánszektor különböző csoportjait tömöríti.

Jelenleg ugyanaz az eredeti kilenc tagot tömöríti: a Zürich, a Concern Worldwide, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), a Mercy Corps, a Plan International, a Practical Action, az Alkalmazott Rendszerek és Elemzések Nemzetközi Intézete (IIASA), a London School of Economics (LSE) és az Institute for Social and Environmental Transition International (ISET).

Az árvízi ellenálló képességgel kapcsolatos tapasztalatok egy évtizedes fejlesztése után a szövetség célja, hogy tükrözze az éghajlatváltozás eszkalálódó hatásainak kezeléséhez szükséges alkalmazkodási erőfeszítések sürgős szükségességét.

A Zurich kijelentette, hogy a növekvő természeti veszélyek ellenére az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban rejlő lehetőségek a sebezhető közösségekre gyakorolt hatások enyhítésére még mindig nagyrészt kihasználatlanok. A felkészültségbe, a kockázatcsökkentésbe és a helyreállításba történő elégtelen beruházások minden egyes katasztrófát követően megnövekedett veszteségeket és károkat eredményeztek.