Komoly gondokat okoz a nõk alulfizetettsége
2018.06.04
A nemek közötti bérszakadék miatt a globális gazdaságot akár 160 billió dolláros veszteség is érheti - figyelmeztetett a Világbank jelentése a férfiak és nõk fizetése közötti különbségek felszámolását sürgetve.

Ennyi a különbség a munkaképes korúak egész életének összesített keresete és azon összeg között, ami akkor jönne ki, ha a nõk is annyit keresnének, mint a férfiak.

A nõkbe és lányokba való befektetés segítené mind a magas, mind az alacsony jövedelmû államok gazdagságát – emelte ki a jelentés szerzõje, Quentin Wodon, a Világbank vezetõ közgazdásza.

Mindenkinek hasznára lenne a nemek közötti egyenlõség – mondta a Thomson Reuters Foundationnak. A 160 billió dollár a globális bruttó hazai termék mintegy 2 százalékát teszi ki, és globálisan egy személyt illetõen átlagosan 23 620 dollár különbséget jelent. A számításhoz a jelenlegi munkaerõ kereseti potenciálját vették figyelembe 141 országban.

A Világbank szerint a nõk a globális humán erõforrásnak mindössze 38 százalékát teszik ki és gyakorlatilag minden országban akadályokkal küzdenek a munkaerõpiacon. A nõk kisebb valószínûséggel jutnak fizetett munkához, mint a férfiak, és ha igen, nagyobb valószínûséggel dolgoznak részmunkaidõben, a szürkegazdaságban vagy az alacsonyabb bérezésû foglalkozásokban – mutatott rá a jelentés.

A munkáltatók világszerte alaposan megvizsgálták az elmúlt hónapokban a férfi és a nõi munkavállalók fizetése közötti különbségeket. Egyes országok, mint Norvégia, úttörõk a nemi kvóták bevezetésében: közel 500 vállalatnál követelték meg, hogy vezetõ testületükben a nõk arányát 40 százalékra növeljék.