A létminimum alatt él a magyarok harmada
2018.06.04
A Policy Agenda a Friedrich Ebert Alapítvány és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízása alapján - ahogy az elmúlt két évben is - közzétette a létminimum-értékeket. A munkát 2015-ig a KSH végezte, de a Policy Agenda olyan fontos társadalmi mérõszámnak tartja, amely évrõl évre visszajelzést ad a társadalmi folyamatokról. A mostani felmérés alapján a magyar háztartások 25 százaléka élt a létminimum háztartásra jutó összegét el nem érõ bevételbõl 2017-ben - írja a hvg.hu.

2017-ben a korábbi KSH módszertan, és a KSH által felvett háztartási statisztikai adatállomány adatai alapján a létminimum egy fõre jutó összege: 90 450 Ft volt. Ez két keresõs és két gyermeket nevelõ háztartás esetében: 262 305 Ft. 2016-ban a létminimum összege 88 619 forint volt.

Magyarországon 2017-ben ez alapján a háztartások 25 százaléka élt a létminimum háztartásra jutó összegét el nem érõ bevételbõl. Ezek a háztartások nagyobb létszámúak, mint a létminimum felett élõk, ezért a magyar társadalom 30 százaléka él olyan háztartásban, amelynek nincsen akkor háztartási szintû bevétele, amely fedezi a létminimum összegét - írja a hvg.hu, hangsúlyozva, hogy a létminimum nem egyenlõ a szegénységi küszöbbel, hanem olyan jövedelem, amely az alapvetõ szükségleteken túli igények kielégítését is lehetõvé teszi. Azaz, ha bármilyen váratlan kiadás szükséges, akár kisebb háztartási gép cseréje, vagy átmenetileg is betegség miatt jövedelem-kiesés lép fel, akkor nincsen erre fedezete a háztartásnak.