Nagy akciókkal készülnek a lakástakarékpénztárak
2018.06.05
Szinte mindenkinek van valamilyen lakáscélja: akinek nincs ingatlana, az vásárolni szeretne, akinek meg van, az sokszor szeretné azt egy nagyobbra cserélni. De még azoknak is lehetnek lakással kapcsolatos céljaik, akik alapvetõen elégedettek meglévõ ingatlanjukkal: cél lehet az ingatlan felújítása, karbantartása, esetleg korszerûsítése, bõvítése. Szintén cél lehet az ingatlant terhelõ jelzáloghitel kifizetése - hívja fel rá a figyelmet a Pénzcentrum.

Mindezen célok eléréséhez kitûnõ segítséget nyújtanak a lakástakarékok, illetve a rajtuk keresztül elérhetõ állami támogatás. A többség számára valószínûleg már ismertek ennek a megtakarítási formának a fõbb jellegzetességei: a havonta fizetett megtakarításaink után 30 százalékos, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatást vehetünk igénybe. A támogatásért cserébe viszont lakáscélra kell felhasználnunk a lakástakaréknál összegyûlt megtakarításunkat.

Jelenleg azonban nem csak egy megtakarításként, hanem befektetésként is érdemes lehet a lakástakarékokra tekinteni, hiszen az állami támogatások következtében kiemelkedõen magas hozamot érthetünk el. Ez pedig szintén nem elhanyagolható szempont, fõleg olyankor, amikor a hagyományos, alacsony kockázatú befektetési termékek többsége csak minimális hozamot képes nyújtani.

Érdemes azonban figyelni, hogy éppen melyik lakástakarék hirdet akciót az új szerzõdésekre vonatkozóan, ugyanis alapesetben viszonylag magas, több tízezer forintos számlanyitási díjjal kell számolniuk az új ügyfeleknek. Ezt jobb elkerülni, és ebben segítségünkre is vannak az idõrõl idõre meghirdetett számlanyitási akciók. Nézzük hát, hogy milyen akciók érhetõek el jelenleg.

  • Aegon
Az Aegonnál jelenleg 3 akció közül is választhatunk, melyek közül az egyikkel felezhetjük a számlanyitási díjat, míg a másik kettõvel teljesen le is nullázhatjuk azt. Mindegyik akciónak feltétele, hogy legalább 5 éves futamidejû szerzõdést kössünk.

Az elsõ esetben elegendõ annyit tennünk, hogy a már említett, minimum 5 éves futamidõre kötünk szerzõdést. Ebben az esetben elengedik számunkra a számlanyitási díj felét. A második esetben további feltételt is teljesítenünk kell: új vagy már korábban megkötött lakásbiztosítással is rendelkeznünk kell az Aegonnál. Ha ez is teljesül, akkor egyáltalán nem kell fizetnünk a számlanyitásért.

Ugyancsak ingyen nyithatunk számlát, ha új belépõi vagyunk a biztosító önkéntes nyugdíjpénztárának. Az elsõ két feltételt új és meglévõ ügyfelek is teljesíthetik, míg az utolsó csak az új belépõkre érvényes.

  • Erste
Teljesen díjmentesen nyithatnak új számlát azok a meglévõ ügyfelek, akik már most is rendelkeznek lakás-takarékpénztári szerzõdéssel, ám vállalják, hogy kötnek egy újat is. Ugyanakkor azok sem maradnak kedvezmények nélkül, akik nem tudják ezeket a feltételeket teljesíteni.

Mindössze egy havi megtakarítási összegnek megfelelõ, tehát maximálisan 20 ezer forintos számlanyitási díjat kell fizetniük azoknak az új ügyfeleknek, akik most kötnek új szerzõdést 6, 8 vagy 10 éves futamidõvel. Ez azt jelenti, hogy az õ zsebükben is több marad 56 ezer forinttal.

  • Fundamenta
Továbbra is elérhetõ a Fundamenta triplázós akciója, amelynek keretein belül az ügyfelek megháromszorozhatják egyhavi megtakarításukat - feltéve, hogy 8 vagy 10 évre kötik a szerzõdésüket. Az akció igénybevételének másik fontos feltétele, hogy a havi megtakarítási összeg legalább 19 900 forint kell legyen. Ebbõl persze az is következik, hogy az akcióból kifolyólag 40 ezer forintos jóváírásra számíthatunk, amit 80 ezer forintra is növelhetünk, amennyiben a havi befizetéseink értéke 40 ezer forint lesz.

  • OTP
Június 1. után mindössze a számlanyitási díj negyedét kell kifizetnie annak, aki az OTP-nél köt új lakás-takarékpénztári szerzõdést. Az akció azokra vonatkozik, akik online, vagy visszahívás kérésével kezdeményezik az új szerzõdés megkötését, illetve azok is igénybe vehetik a kedvezményt, akik hûséget vállalnak és igénylik a pénztár SMS szolgáltatását is. A számlanyitási díj felét spórolhatják meg azok, akik hûségvállalás és SMS szolgáltatás igénylése nélkül kötnek 6, 8 vagy 10 éves futamidejû szerzõdést.