Foglalkoztatási helyzet az EU-ban: még mindig bizonytalan a fejlõdés
2014.10.06
Továbbra is sérülékeny a 2013 tavasza óta tartó gazdasági fellendülés, és bizonytalan a jövõbeli foglalkoztatási fejlõdés – többek között ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb, a foglalkoztatásról és a társadalmi helyzetrõl szóló negyedéves áttekintésébõl. A jelentés a tagállamok között fennálló jövedelmi egyenlõtlenségeket is vizsgálja, és kiemeli, hogy a munkavállalók elhelyezkedési esélyeinek növelése érdekében a készségekbe való beruházás alapvetõ fontosságú.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelõs biztos a következõket nyilatkozta: „A legfrissebb tendenciák azt mutatják, hogy a gazdasági fellendülés még mindig gyenge lábakon áll, a fejlõdés pedig továbbra is lassú. Bár növekedést értünk el, nem elégedhetünk meg ezzel: gondoskodnunk kell arról, hogy ez a folyamat fenntarthatóvá is váljon. Ezért továbbra is komoly erõfeszítéseket kell tennünk az uniós makrogazdasági és foglalkoztatási fejlõdés érdekében.”

A legtöbb ágazatban 2013 közepe óta folyamatosan növekszik a foglalkoztatás. Nõtt a munkaórák száma, és 2011 óta elõször kismértékû javulás tapasztalható a teljes munkaidõs szerzõdések száma és a fiatalok helyzete tekintetében. Ugyanakkor sok új munkahely csak részmunkaidõs vagy határozott idejû állást takar.

A munkanélküliségi ráták továbbra is a történelmi csúcsok közelében maradtak. A munkanélküliek csoportjának pedig jelentõs és egyre növekvõ részét alkotják a tartósan munkanélküliek, mivel csaknem 13 millió európainak több mint egy éve nem sikerült elhelyezkednie. Sõt, minden harmadik munkanélküli már több mint két éve nem talál munkát.

Javult azonban a fiatalok helyzete: a legtöbb tagállamban érzékelhetõen csökkent az õket sújtó munkanélküliség. Egyes tagállamokban, például Görögországban és Spanyolországban viszont továbbra is nagyon magas az ifjúsági munkanélküliségi ráta. Emellett az elhelyezkedettek csaknem fele ideiglenes szerzõdéssel, mintegy negyede pedig részmunkaidõben dolgozik. A tagállamoknak továbbra is komoly erõfeszítéseket kell tenniük az ifjúsági garancia megvalósítása érdekében, hogy ennek révén minden fiatal segítséget kapjon az elhelyezkedésben, illetve a késõbbi álláskeresést megkönnyítõ szakmai tapasztalat megszerzésében vagy továbbképzés elvégzésében. Az uniós vezetõk október 8-i milánói találkozójának fõ témája a foglalkoztatás lesz, ami újabb alkalmat kínál arra, hogy magas szinten politikai lendületet kapjon az ifjúsági garancia végrehajtása.

Az egész életen át tartó tanulás növeli az elhelyezkedési esélyeket

A termelékenység és a nemzetközi versenyképesség fokozása, valamint a fenntartható és inkluzív növekedés elérése érdekében elengedhetetlen a munkavállalók releváns készségeinek fejlesztése és kiaknázása. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy mint azt az OECD és a Bizottság által készített tanulmányok is kimutatták, nem csak a formális oktatás, hanem a képzés és a munka közben elsajátított készségek is nagyban növelik a munkavállalási esélyeket. Az egész életen át tartó tanulás jobb esélyeket biztosít a magasabb fizetés elérésére is.

A készségek fejlesztése terén azonban az EU még mindig le van maradva például Japán, Kanada, Dél-Korea és az Egyesült Államok mögött.

A társadalmi fejlõdés mérése

A társadalmi fejlõdés dimenziójának tükrözése érdekében a gazdasági teljesítmény mérésére szolgáló GDP kiegészítésre szorul. A jövedelmi mutatók elemzése azt mutatja, hogy a növekedés még a gazdaság bõvülésének éveiben sem egyenletesen érintette a háztartásokat, és nem minden tagállamban járult hozzá az egyenlõtlenségek mérsékléséhez. A gazdasági válság idején az egy fõre jutó GDP és a háztartások rendelkezésére álló bruttó jövedelem az egész EU-ban csökkent, és sok tagállamban még ma sem éri el a válság elõtti szintet.

Ezt a témát fogja tárgyalni a Túllépni a GDP-n az európai gazdaságirányításban címû magas szintû szakértõi konferencia is, melyre 2014. október 10-én kerül sor Brüsszelben. Ennek keretében a szakértõk számba veszik majd a GDP túllépésével kapcsolatos vita legfrissebb szakmai és politikai fejleményeit, és a gyakorlatban megvalósítható szakpolitikai alternatívákat fognak kidolgozni a jövõre nézve.