A VIII., a XI., a XIII. és a XIV. kerület vezet a budapesti bérlakáspiacon
2018.06.05
A Rentingo.com legfrissebb elemzése alapján, a budapesti bérlakáspiacon idén eddig a legnagyobb kereslet pesti oldalon a VIII., XIII, XIV., míg budai oldalon a II. és a XI. kerületben található 30-49 négyzetméteres, egy vagy másfél szobás, téglaépítésû bútorozott és gépesített lakások iránt volt - tette közzé a cég sajtóközleményében.

A budapesti bérlakáspiacon a legszûkebb belvárost jelentõ I., V., VI. és VII. kerületekben továbbra is az Airbnb-n keresztül történõ pár napos kiadás a jellemzõ, ami ezekben a kerületekben a szûkebb kínálat miatt jelentõsen felvitte a lakásbérleti díjakat, így a hosszú távú bérlés ezekben a kerületekben sokak számára megfizethetetlenné vált. 

Ugyanakkor lakásbérlésre továbbra is a belvárosban van a legnagyobb igény, hiszen a bérlõk többsége a felsõoktatási intézményekhez és a belvárosi munkahelyekhez közel szeretne lakni, így a bérlõk ma már kénytelenek a szûkebb belváros közelében lévõ kerületekben keresni lakást. Ezek a kerületek még egyrészt közel vannak a belvároshoz és a fõbb intézményekhez, másrészt jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek. Így a lakásbérlõk jelenlegi szempontjainak elsõsorban a VIII., XI., XIII. és XIV. kerület felel meg leginkább.

A Rentingo.com lakás- és lakótárskeresõ online portálon, amely ellenõrzött környezetben hozza össze a bérbeadókat a bérlõkkel, illetve a potenciális lakótársakat egymással, idén eddig a kapcsolatfelvételek 61 százalékát a II., VII., VIII., XI., XIII. és XIV. kerületben található lakásokra kezdeményezték a bérlõk. A legnagyobb érdeklõdés pesti oldalon a VIII., XIII. és XIV., míg budai oldalon a II. és a XI. kerületben található lakások iránt mutatkozott. Ezen belül a kapcsolatfelvételek 20 százaléka a VIII., 15 százaléka a XIV., 11 százaléka a XI., 9 százaléka pedig a XIII. kerületben található lakásokra irányult. 

A keresések 61 százaléka 30-49, míg 23 százaléka 50-69 négyzetméter közötti alapterületû lakásokra történt. A kapcsolatfelvételek 72 százaléka egy vagy másfél szobás, míg 20 százaléka kétszobás lakásokra irányult. Az érdeklõdés 94 százaléka bútorozott vagy részben bútorozott lakásokra mutatkozott, továbbá 86 százalékban téglaépítésû lakásokra vonatkozóan kezdeményeztek kapcsolatfelvételt. 

A háztartási gépekkel jól felszerelt lakásokra irányult a kapcsolatfelvételek túlnyomó többsége, a keresett lakások 100 százalékában volt tûzhely, 93 százalékában hûtõ, 85 százalékában sütõ, 83 százalékában mosógép, 73 százalékában mélyhûtõ, míg 61 százalékában mikrohullámú sütõ is. Ez alapján megállapítható, hogy a teljeskörûen gépesített lakások könnyebben kiadhatók.

A lakások átlagos havi bérleti díja valamivel több mint 120 ezer forint, míg a négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj 3059 forint volt. A bérleti díjat a legnagyobb mértékben az befolyásolja, hogy a lakás melyik kerületben található, további befolyásoló tényezõ a lakás állapota és felszereltsége, valamint az, hogy a lakás külön bejáratú vagy egymásból nyíló szobákkal rendelkezik. A nagyobb vagy kedvezõtlen beosztású lakásoknál elõfordul, hogy 2 ezer forint alatti négyzetméterre vetített bérleti díjakkal is találkozunk, ezzel szemben a kis méretû, 40 négyzetméter alatti galériázott garzonok esetében az átlagos bérleti díj többnyire eléri a 4000-4500 forintot négyzetméterenként. 

Lakásbérlés esetén természetesen nem csak a bérleti díjjal, hanem a rezsivel és a közös költséggel is számolniuk kell a bérlõknek, ami a Rentingo.com számításai szerint átlagosan havonta közel 20 ezer forintos további kiadást jelent, ami egy négyzetméterre vetítve havonta átlagosan további közel 500 forintos kiadást jelent a bérlõknek. 

„A lakásbérlés és kiadás egy hosszútávú üzleti kapcsolat, ahol a bizalom és a zökkenõmentes együttmûködés mindkét fél számára rendkívül fontos. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy mind a bérbeadói mind a bérlõi oldalon nõ az igény az ellenõrzött és megbízható környezetben történõ lakáskiadás és lakásbérlés iránt. A Rentingo.com olyan online piactér, ahol a lakáskiadók és lakásbérlõk hatékonyan és biztonságos környezetben tudnak egymással kapcsolatot létesíteni” – mondta Danóczy Balázs, a Rentingo.com ügyvezetõje.