Nyugdíj: lelki akadályai is vannak az öngondoskodásnak
2011.12.08
A gazdaságilag aktív 55 éven felüliek több mint harmada (37%) még nem rendelkezik semmilyen tervvel a nyugdíjas évei finanszírozását illetõen – derül ki az Aviva legutóbbi jelentésébõl.

Real Retirement Report címet viselõ jelentés szerint a tipikus 55 év feletti elõször 48 évesen gondol nyugdíjas éveire financiális szempontból, és csak 52 évesen kezd komolyan aggódni miatta.

A legtöbben a pénzhiányra (47%), a családi kötelezettségekre (19%), illetve arra fogják passzivitásukat, hogy túlságosan elfoglaltak (8%), melynek azonban súlyos pénzügyi következményei lehetnek. A megkérdezett 65-74 évesek több mint kétharmada (67%) azt állította, hogy azt bánta meg leginkább, hogy nem készült fel kellõen pénzügyileg a nyugdíjas éveire.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények mekkora nyomást gyakorolnak az 55 év felettiek pénzügyeire. A kutatás legriasztóbb megállapítása szerint a tipikus, nyugdíjba vonuláshoz közeledõ személy (55-64 éves) kevesebb megtakarítással (átlagosan 6665 font), nagyobb adósságállománnyal (79598 font) rendelkezik, és havonta kevesebbet tesz félre (28 font), mint a 75 évnél idõsebbek. Egy évvel ezelõtt ez még a fordítottja volt – állítja az Aviva.

A felmérés szerint gazdaságilag aktív, 55 évnél idõsebbek 37-%-a gyakorlatilag semmilyen formában nem készült még fel a nyugdíjazására, például még vagyonuk szintjét sem mérte fel. Pozitív eredménye azonban a kutatásnak, hogy minden negyedik személy megbeszélte partnerével a nyugdíjazás pénzügyi és érzelmi vonatkozásait, 23% elkezdett már tájékozódni a nyugdíjcélú megtakarítási lehetõségek iránt, 22% igyekszik minél elõbb visszafizetni fennálló, fedezetlen hiteltartozását, 15% pedig beszélt már pénzügyi tanácsadóval saját pénzügyeit illetõen.

A jelentés arra is rávilágított, hogy a megtakarításoknak, illetve a nyugdíjas évekre való pénzügyi felkészülésnek lelki akadályai is vannak, egyszerûen azt mondani az embereknek, hogy muszáj megtakarítani, nem elég.