Nõttek az ipari termelõi árak az EU-ban
2018.06.06
Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat közölte, hogy az euróövezetben, éves összevetésben, 2,0 százalékkal nõttek a termelõi árak. Elemzõk 2,4 százalékos emelkedésre számítottak a márciusi 2,1 százalékos növekedés után. Havi összevetésben stagnáltak az ipari termelõi árak áprilisban, az elõzõ hónapban mért 0,1 százalékos növekedés után. Elemzõk 0,3 százalékos emelkedést vártak - adta ki az MTI.

Az Európai Unióban 0,1 százalékkal nõttek az ipari termelõi árak az elõzõ hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 2,4 százalékos volt az emelkedés áprilisban. Márciusban a havi szintû emelkedés ugyancsak 0,1 százalékot, az éves pedig 2,4 százalékot tett ki.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva, a termelõi árak éves összevetésben 1,3 százalékkal nõttek áprilisban az euróövezetben, az unióban pedig 1,5 százalékkal. Márciushoz képest 0,1 százalékos volt a növekedés mindkét blokkban.

Éves összevetésben a legnagyobb emelkedést Észtországban (5,6 százalék), Nagy-Britanniában (4,7 százalék), Lettországban (4, 6 százalék) és Szlovákiában (4,3 százalék), míg a legnagyobb csökkenést Írországban (1,9 százalék), Cipruson (1,8 százalék) és Luxembourgban (1,3 százalék) mérték.

Havi szinten Görögországban (1,8 százalék), Lettországban (1,1 százalék), Spanyolországban és Nagy-Britanniában (egyaránt 0,7 százalék) nõttek legnagyobb mértékben az ipari termelõi árak, a legjobban pedig Észtországban (1,4 százalék), Franciaországban és Olaszországban (egyaránt 0,7 százalék) estek vissza.

Magyarországon havi összevetésben stagnáltak, éves szinten pedig 3,3 százalékkal nõttek az ipari termelõi árak az Eurostat adatai szerint.