Megtakarító lett a magyar fogyasztó?
2018.06.08
Az európai fogyasztók egyre rózsaszínûbben látják jövõjüket – derül ki a legfrissebb Cetelem Körkép adataiból. A francia bankcsoport hagyományos felmérésében tizenhét ország 17 ezer polgárát kérdezték, s ebbõl kiderült, hogy a 2013-as mélypont 3,7 pontos értéke után országuk állapotát most átlagosan 5,2 pontos értékkel illették a tízes skálán írja a vg.hu.

Magyarország hagyományosan az alulteljesítõk közé tartozik ezen a téren – emlékeztetett Szabó Péter, a Magyar Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója –, de a mostani felmérés 4,1 pontos értéke szép elõrelépés a tavalyi 3,9, illetve a 2013-as 2,6 pontról.

A gazdasági fellendülés köszön vissza abban az adatban – vélekedett Lukácsi Zoltán regionális üzletfejlesztési menedzser –, hogy egyre inkább zárul az eltérés az ország és a saját pénzügyi helyzet megítélése között. A válság éveiben a polgárok pénzügyi szempontból sokkal tudatosabbnak érezték magukat, s jóval magasabb értéket adtak saját anyagi helyzetüknek, mint az államnak, amelyben éltek. Ez most is így van, ám a különbség szelídül: Magyarország esetében a 2013-as 1 pont után ma már csak 0,5 pont a különbség az ország 4,1 és az ügyfelek 4,6 pontos pénzügyi tudatossági értéke között.

Európa továbbra is inkább többet fogyasztana – a megkérdezettek 47 százaléka nyilatkozott így, ugyanakkor a jövõben félretenni akarók aránya 4 százalékkal 45 százalékra nõtt a 2017-es felméréshez képest. A fogyasztási oldalt erõsíti rekordértékekkel Csehország (69 százalék), Szlovákia (73 százalék) és Románia (64 százalék).