Lendületben a fogyasztási hitelek
2018.06.10
Továbbra is dinamikusan bõvül a fogyasztási hitelek piaca Magyarországon: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint 2018 elsõ négy hónapjában összesen 184,3 milliárd forint értékben kötöttek új szerzõdéseket a háztartások, ez 53,2 százalékkal több az egy évvel korábbi 120,3 milliárdnál - írja a vg.hu.

A jegybank adatai szerint továbbra is a személyi kölcsönök húzzák a fogyasztási hitelek piacát: ezekbõl 128,5 milliárd forintnyi fogyott január eleje és április vége között, csaknem 60 százalékkal több, mint egy éve. Így a személyi kölcsönök adják az új fogyasztásihitel-kihelyezések nagyjából 70 százalékát.

A legfeljebb egyéves kamatfixálású gépjármûhitelek kihelyezett mennyisége 14 százalékkal emelkedett egy év alatt, az áruvásárlási és egyéb hiteleké pedig több mint megduplázódott. Ám az utóbbiaknál nagyon alacsony volt a bázis, így a kiugró növekedés is csak hozzávetõleg 9 milliárd forintos növekményt takar.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél azonban továbbra is visszafogott a növekedés: ezekbõl 18,9 milliárd forintnyit vettek fel az elsõ négy hónapban a lakossági és önálló vállalkozó ügyfelek, ami 11,8 százalékos emelkedés 2017 elsõ harmadához viszonyítva.

A dinamikus növekedés ellenére a fogyasztási hitelek állományának alakulásában még mindig nem következett be trendforduló: az MNB adatai szerint összesített mennyiségük 2356,9 milliárd forintot ért el április végén, 2,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az állomány csökkenéséért egyértelmûen a szabad felhasználású jelzáloghitelek okolhatók, amelyek mennyisége 17 százalékkal, 1113,4 milliárd forintra olvadt éves alapon. Ebben a törlesztések mellett a rossz hitelportfóliók folytatódó leépítésének is jelentõs szerepe lehetett.