Így teljesítettek a biztosítók 2023-ban
2024.09.13

A tavalyi év komoly kihívások elé állította a biztosítókat: a kárinfláció, a viharkárok és az állami adóterhek emelkedése jelentős terhet rótt a társaságokra. Az MNB legfrissebb Aranykönyve, valamint a 2023-as adatok alapján itt a biztosítók és biztosításközvetítők rangsora – írja a portfolio.hu

Március elején számoltak be róla, hogy a szektor mindössze 21 milliárd forintos nyereséggel zárta a 2023-as évet, ami az elmúlt 11 év legalacsonyabb értéke. A biztosítók díjbevételei csupán 5,7%-kal nőttek, de reálértéken nézve a korrigált díjbevételek 4,5%-os visszaesést mutatnak. A károk mértéke is jelentős volt, különösen a gépjármű-károk területén, ami 27 milliárd forinttal rontotta az eredményeket.

A korábbi évekhez képest megnövekedett adóterhek szintén súlyosan érintették a biztosítókat: 2022 végén emelkedett a különadó, amely a legtöbb társaság profitabilitására negatív hatással volt. Kivétel ez alól az Allianz, a Wáberer, a Groupama és a CIG.

A biztosítási szektor összesen több mint 120 milliárd forintnyi hagyományos biztosítási adót és közel 90 milliárd forint extraprofitadót fizetett be. A Generali veszteségei kiemelkedőek, és látható az is, hogy a közepes méretű biztosítók, mint az Union és az Uniqa, különösen megszenvedték a magas adóterheket. Az egyszeri díjas életbiztosításoknál – például a Posta Biztosítónál – is érezhető volt az adóterhek hatása.

A biztosítók rangsorában a Generali átvette a vezetést az Allianz előtt, míg a Groupama közeledett az Alfa Biztosítóhoz, de nem sikerült megelőznie. A Posta Biztosító visszacsúszott a ranglistán, miközben az Union és az Uniqa megelőzték a NN Biztosítót, amely elsősorban az életbiztosítási szegmensben működik. A nem-életbiztosítási tevékenységek a nagy biztosítók esetében is egyre nagyobb teret nyertek az életbiztosításokkal szemben.

Néhány szereplő, mint a K&H, a Genertel és a Groupama, a piaci átlag feletti növekedést ért el a díjbevételek terén, míg az Union és az Allianz alulteljesítettek. Az idei év első felében a piac növekedése erős volt, így elképzelhető, hogy a tavaly gyengébben teljesítő biztosítók is kétszámjegyű díjnövekedést érnek el.

A biztosításközvetítők piacán is megfigyelhetőek voltak változások. A Hungarikum továbbra is stabilan vezeti a piacot mind a bevételek, mind az eredmény tekintetében. Az alkuszcégek és többes ügynökök számára a nem-életbiztosítási jutalékbevételek emelkedtek, miközben az életbiztosítási értékesítés jelentős visszaesést mutatott. Az MNB májusi statisztikái szerint a biztosításközvetítők 100 forintnyi biztosítási díjból 9 forintot kaptak meg tavaly. A biztosításközvetítői szektor összesen 123 milliárd forintnyi jutalékbevételt ért el, ami csupán 10%-os növekedés az előző évhez képest, és a 17,6%-os inflációhoz képest nem számít jelentős emelkedésnek.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.portfolio.hu/uzlet/20240913/megerkeztek-a-biztositasi-piac-adatai-a-te-biztositod-hanyadik-a-rangsorban-709477#