Így teljesítettek tavaly a nyugat-európai biztosítók
2015.01.05
Szolid teljesítményt nyújtottak tavaly a biztosítók és viszontbiztosítók Nyugat-Európában, továbbá tõkeerejüket is sikerült megõrizniük – állítja legfrissebb jelentésében az A.M. Best.

Az elemzés az A.M. Best tavalyi minõsítési döntéseit vizsgálja, amelybõl kiderül, hogy a nyugat-európai biztosítók minõsítése, erõs mérlegüknek köszönhetõen stabil maradt.

Az elmúlt években, az eurózóna pénzügyi válságának 2011-es csúcsát követõen a régió biztosítóinak és viszontbiztosítóinak minõsítése javulást mutatott, miután a cégek megtanulták, hogy miként védjék meg magukat a további visszaeséstõl – olvasható a jelentésben.

2014-ben néhány, jelentõs pénzügyi tõkeáttétellel rendelkezõ biztosítótársaság megkezdte külsõ hiteleinek fokozatos csökkentését, a csoport szintû tõke-kezelésre koncentrálva – állítja az A.M. Best. Az alacsony kamatkörnyezet most egyébként is elõsegíti az adósságfinanszírozást, az új, hibrid adósságeszközöket pedig már úgy alkotják meg, hogy azok megfeleljenek a Szolvencia II követelményeinek.

Ami az idei évet illeti, az A.M. Best arra számít, hogy a fokozott felügyeleti tevékenység továbbra is nyomást jelent a nyugat-európai (viszont)biztosítókra. A Szolvencia II-re történõ felkészülés, valamint a szabályozó hatóságok megerõsített felügyeleti törekvései nyomán a biztosítóknak továbbra is az erõs irányításra, a belsõ ellenõrzésekre és a felügyeleti szabályoknak való megfelelésre kell koncentrálniuk – állítja a jelentés. Az A.M. Best további szerkezetátalakításokra, a szervezeti funkciók központosítására számít a mûködési hatékonyság javítása, illetve a tõke kivonhatóság növelése érdekében.