Indokolt az óvatosság a használtautó-hirdetésekkel szemben
2018.06.12
A vizsgált autókereskedõk több mint fele akadt fenn az elmúlt évben a megbízhatósági szûrõk valamelyikén. Az elmúlt 12 hónap során vizsgált több mint 800 autókereskedésbõl mintegy 400 felelt meg az autókínálat, a céges háttér, illetve a vásárlói visszajelzések szempontjait is figyelembe vevõ kritériumrendszernek az ország elsõ ellenõrzött használtautó-piacterén, a JóAutók.hu portálon - tette közzé a portál.

Becslésük szerint a teljes piacon még kedvezõtlenebb az arány: a mintegy 3000 jelenleg mûködõ autókereskedésbõl 800-1000 tud megfelelni maradéktalanul a megbízhatósági feltételeknek.

Éppen egy éve kezdte meg mûködését a JóAutók.hu, amely elsõként vállalta fel Magyarországon, hogy csak megbízhatósági elõszûréseket követõen tesz ki autóhirdetést a felületére. Az eltelt idõszak fõbb tapasztalatai: a vizsgált, valamivel több mint 800 autókereskedõ cégnek csupán 48 százaléka felelt meg az elõszûréseknek. A kiszûrt cégek 49 százaléka a nem megfelelõ autóállomány, 36 százaléka a negatív vásárlói és szakmai visszajelzések, 15 százaléka pedig a nem megfelelõ céges háttér miatt hullott ki a rostán.

Az autóállomány esetében kizáró szempont többek között a sorozatosan elõforduló irreális kilométeróra-állás, a rossz mûszaki állapotú, hiányos, mûködésképtelen vagy sérült autók jelentõs súlya a kínálatban, illetve a fantomkészletbõl történõ értékesítés, vagyis még nem behozott, csak ígéretként létezõ használt autók árusítása elõleg vagy foglaló bekérésével. 

A nem megfelelõ céges háttér egyaránt vonatkozik a telephely nélkül mûködõ, jelentõsebb adótartozást felhalmozó, illetve felszámolás vagy csõdeljárás alatt lévõ kereskedésekre is. A visszajelzések esetében a portál egyaránt támaszkodik ügyfelek, vásárlók, saját partnerek értékelésére, illetve szakmai know-how-k alapján nyert egyéb adatokra.

„Az a tény, hogy egy autókereskedõ nem felel meg a megbízhatósági kritériumok valamelyikének, nem jelenti azt, hogy valamennyi autóhirdetése félrevezetõ volna – hangsúlyozza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A Jóautók.hu oldalain azonban a vásárlók védelme érdekében az ilyen piaci szereplõk hirdetései egyáltalán nem jelennek meg.”

A Jóautók.hu várhatóan az idei év végére mind a 3000 hazai kereskedõcéget átvilágítja majd. Várakozásaik szerint azonban – tekintettel arra, hogy a tesztelés eddig a nagyobb és ismertebb kereskedõket érintette – a megbízhatóan mûködõ kereskedõk száma 800 és 1000 között alakul majd, ami kevesebb mint harmada az összes piaci szereplõnek.

„Az eddigi tapasztalataink szerint igen nagy a valószínûsége annak, hogy egy érdeklõdõ megtévesztõ autóhirdetéssel találkozik. Az elsõ forgalomba helyezés óta Magyarországon futó autók esetében könnyebb, külföldi eredetû jármûvek esetében nehezebb az elõéletet feltérképezni. Ezért aki nem a Jóautók.hu ellenõrzött hirdetései között keres magának jármûvet, egyrészt mindenképpen szakértõvel válasszon autót, másrészt igyekezzen megbízható helyen vásárolni. Ehhez segítséget nyújthat a JóAutók.hu oldalán megtalálható, az év végéig folyamatosan bõvülõ minõsített kereskedõi lista is – teszi hozzá Halász Bertalan.