Áprilisban negyvenötmilliárd forintot nyertek a kisbefektetõk a részvénypiacon
2018.06.14
Egyre többet tõzsdéznek a háztartások, lassan megközelíti a kisbefektetõk részvényállománya a hatszázmilliárd forintot. A lakosság fõleg nem pénzügyi vállalatok részvényeit vásárolja - írja a vg.hu.

Újabb rekordra ugrott a háztartások részvényállománya – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A kisbefektetõk értékpapírszámláin 594 milliárd forint értékû hazai részvény volt április végén, egyetlen hónap alatt 45 milliárd forinttal nõtt a volumen. Ez kisebb részben a vásárlások számlájára írható, de fõleg annak köszönhetõ, hogy áprilisban emelkedtek az árfolyamok, így a kisbefektetõk összesen 41 milliárd forintot kerestek. Ez egyébként kompenzálta is az elsõ három hónapban elszenvedett árfolyamveszteséget, négy hónap után 13,4 milliárd forintos pluszban vannak a háztartások.

A lakossági befektetõk fõleg a nem pénzügyi vállalatok részvényeit vásárolják. Az ilyen értékpapírok állománya április végén megközelítette a 440 milliárd forintot, vagyis egy év alatt csaknem a duplájára nõtt.

A háztartások az idén 21,5 milliárd forintért vásároltak nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott tõzsdei részvényeket, amelyeken 6,4 milliárd forintot nyertek. Míg azonban az elsõ három hónapban jóformán csak buktak a befektetéseken, a negyedik hónap kiemelkedõen jól sikerült, csaknem 40 milliárd forintos árfolyamnyereséget könyvelhettek el. Bankrészvényekbõl 138 milliárd forintnyi volt a negyedik hónap végén a kisbefektetõk számláin. Ezek az értékpapírok az idén nem voltak túlságosan népszerûek, több mint 13 milliárd forint értékben adtak el belõlük. Ez a döntés eddig helyesnek is bizonyult, január kivételével ugyanis minden hónapban árfolyamveszteséget szenvedtek el a kisbefektetõk a bankok részvényein.

Az egyéb szektorok által kibocsátott részvények (ezek közé tartoznak azok a pénzügyi vállalatnak számító cégek, amelyek nem bankok, például a biztosítók) folyamatosan vonzzák a kisbefektetõket. Április végére a háztartások állománya ezekbõl a részvényekbõl 21,2 milliárd forintra nõtt, részben a vásárlások, részben pedig az árfolyam-emelkedés miatt.

A lakosság teljes értékpapír-állománya április végén 9755,6 milliárd forint volt, ami történelmi csúcsnak számít. A legnépszerûbb értékpapír-befektetés továbbra is az állampapír, amelybõl 5139,7 milliárd forintnyi volt a háztartások tulajdonában.