Az Aon elindítja az új amerikai konvektív viharok katasztrófamodelljét
2024.09.27

Az Aon globális biztosítási és viszontbiztosítási bróker új katasztrófamodellt indított az egyre költségesebbé váló súlyos konvektív viharok (SCS) hatásának elemzésére az Egyesült Államokban, amely a cég szerint tükrözi a viszontbiztosítók valódi veszélynek való kitettségét.

Az SCS a globális természeti katasztrófakárok több mint 60%-át tette ki H124-ben, és tavaly csak az amerikai SCS-biztosítási veszteségek több mint 58 milliárd dollárt tettek ki, míg a globális hatás elérte a példátlan 70 milliárd dolláros biztosított veszteséget.

Az Aon Impact Forecasting csapata által kifejlesztett új modell az események súlyosságának teljes spektrumát megragadja, beleértve a nagyobb gyakoriságú, 1-5 milliárd dolláros ipari veszteséget okozó eseményeket, a kisebb, a történeti feljegyzésekben nem szereplő eseményeket, valamint a derechók és más jelentős SCS-veszélyekből származó reális veszteségeket.

A modell egy teljes 20 éves történeti eseménysorozatot is tartalmaz, amely a frissített megfigyelési adatsorokat a legújabb természeti veszélyekkel kapcsolatos tudományos eredményekkel ötvözi, hogy átfogóan szemlélje az SCS-kockázatot, és összehangolja azt a közelmúltbeli történeti veszteségtapasztalatokkal.

Néhány további figyelemre méltó jellemző az átlagos éves veszteség és az alacsony visszatérési időszak összesített kárbecslései, amelyek pontosan tükrözik az ügyfelek tapasztalatait, valamint az összes SCS albiztosítás teljes körű megragadása és a megfelelő földrajzi eloszlás a modellezésben, hogy pontosabb képet adjon a farokkockázatról.

Van továbbá egy „ground-up” komponens alapú sérülékenységi keretrendszer, amely kifejezetten figyelembe veszi a szerkezet különböző részeinek költségeit, ellenállását és potenciális kárait. Ez egy nyílt, átlátható és testre szabható kármodellezési platform, amely olyan sérülékenységi görbékkel rendelkezik, amelyek finomíthatók az ügyfelek kárigény-tapasztalatainak és kárelőzményeinek tükrözése érdekében, hogy a kockázatot testre szabottan lehessen szemlélni.

Az Aon kutatásai szerint az SCS-kárnövekedés több mint 80%-át a kitettség növekedése magyarázza. Az 1990 és 2022 közötti adatok azt mutatják, hogy az amerikai SCS kitettségek évente 8,6%-os kombinált növekedési ütemben nőttek, míg az SCS biztosított károk éves szinten 8,9%-kal emelkedtek.