Az Aon új biztosítási terméke
2024.05.22

Az Aon új biztosítási terméket fejlesztett ki, amelyet kifejezetten a szén-dioxid tárolásával foglalkozó nemzetközi szállító és tároló vállalatok számára fejlesztettek ki.

A bróker energiaátalakítási termékét az Eni UK biztosítási brókereként hozta létre, amely az innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és hidrogénnel működő HyNet North West projektet megvalósító konzorcium (amelyben az Eni a szállítás és tárolás üzemeltetője), valamint a Northern Endurance Partnership (BP, Equinor és TotalEnergies) vezető vállalata.

Ez a projekt az első nagy kereskedelmi méretű és teljes szén-dioxid-szállítási és -megkötési eljárások közé tartozik, amelyek az ipari szén-dioxid-kibocsátás megkötésére, eltávolítására és tárolására szolgálnak - ami kulcsfontosságú az Egyesült Királyság ipari központjának szén-dioxid-mentesítéséhez.

A terméket az energiaszabályozók és az érdekelt felek elvárásainak figyelembevételével, valamint a rendelkezésre álló biztosítási fedezet értékelésének támogatására fejlesztették ki. Bár eredetileg egy brit projekthez kapcsolódóan hozták létre, úgy tervezték, hogy világszerte alkalmazható legyen a projektekhez.

William Lynch, az Aon természeti erőforrásokért felelős üzletágvezetője elmondta: „A szén-dioxid-leválasztás alapvető eleme a kibocsátás csökkentésének és az energetikai átmenet támogatásának. Bár a kihívások továbbra is fennállnak, ez az első olyan kockázatátviteli megoldás, amelynek célja, hogy a CCS-ben részt vevő szállítási és tárolási vállalatok számára átfogó fedezetet biztosítson egy elfogadott biztosítási kötvény szövegezése alapján. A fedezet kiterjed a meglévő eszközök építésére és újrahasznosítására, valamint az üzemeltetési fázisra. Az üzemeltetők és befektetőik, valamint ügyfeleik számára óriási előnyt jelent, ha tudják, hogy az egyébként bizonytalan piacon milyen biztosítási költségekkel és fedezettel számolhatnak. Az Aon az elmúlt 18 hónapban vezető biztosítókkal és a jogi közösséggel együttműködve élen járt e termék kifejlesztésében, és várakozással tekint sok hasonló projektre.”