A Calgary jégeső biztosított kárainak becsült értéke 2,1 milliárd dollár
2024.10.04

2024. augusztus 5-én Calgary történelmének egyik legsúlyosabb jégesőjét élte át, amely a Kanadai Biztosítási Hivatal (IBC) szerint 2,1 milliárd dollárra (2,8 milliárd forint) becsült biztosított kárt okozott.

A jégesők házakat, járműveket, sőt még a Calgary Nemzetközi Repülőtéren is pusztítottak, megrongálva a repülőgépeket és jelentős fennakadásokat okozva a járatokban.

A vihar, amelyet egy szupercellás időjárási rendszer táplált, nemcsak jégesőt, hanem erős szelet és heves esőzéseket is hozott, ami helyi áradásokhoz vezetett a város egyes részein.

Ez a vihar okozta a kanadai biztosítók második legnagyobb biztosított kárát a 2016-os Fort McMurray-i erdőtűz után, amely 2,7 milliárd dollár (3,7 milliárd forint) kárt okozott. Calgaryban az otthonok közel 20%-a érintett.

A jégeső és a július 22-én a szintén albertai Jasperben keletkezett erdőtüzek együttes kára a tartomány biztosítótársaságainak várhatóan mintegy 2,7 milliárd dollárba (3,6 milliárd forint) kerül. A biztosítók csak a jégesővel kapcsolatban 130 000 kárigényt dolgoztak fel.

A viharkárokat okozó jégesőt, erős szelet, heves esőzést és helyi áradásokat okozott Calgary egyes részein - jegyezte meg az IBC. Idén a katasztrofális időjárás súlyosan érintette a tartományt, a jégeső pedig példátlan károkat okozott Calgary lakosainak.

Csak júliusban és augusztusban a vagyon- és balesetbiztosítók mintegy 228 000 kárigényt kaptak négy nagy katasztrófával kapcsolatban, ami 42,5%-os növekedést jelent 2023 egészéhez képest az IBC szerint.

A történelmi esőzések, a torontói és montreali árvizek, valamint az albertai erdőtüzek és jégeső okozta kárigények rendezése időbe telik.

Korábban a calgaryi biztosítóknak több mint 880 millió dollár (1,2 milliárd forint) kárt okozott egy 2020-as jégeső és 514 millió dollár (700 millió forint) veszteséget egy 2021-es vihar, de ezeket az augusztus 5-i esemény háttérbe szorította.

Tekintettel az ilyen viharok növekvő gyakoriságára, elengedhetetlen, hogy a kormányok újra beruházzanak az olyan programokba, mint az önkormányzati Resilient Roofing Rebate Program, hogy segítsenek megerősíteni az otthonok és a vállalkozások ellenálló képességét a jövőbeli jégesőkkel szemben.

Craig Stewart, az IBC éghajlatváltozással és szövetségi kérdésekkel foglalkozó alelnöke kiemelte, hogy a biztosítók többet fizettek a jégesőért, mint amennyit a szövetségi kormány az elmúlt évtizedben az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra fordított.