Hiába kérték a bankok, nem csökkenti a kormány a bankadót
2018.06.18
A kormány adócsomagja csak a jövõ héten lesz ismert, de a 2019-es költségvetés tervezetébõl már nagyjából kikövetkeztethetõ, hogy alakulhatnak jövõre a pénzügyi szektor speciális adótételei. A bankadó és a tranzakciós illeték változatlan maradhat, a biztosítási adó és a baleseti adó esetében viszont, úgy tûnik, átrendezés várható - írja a Portfolio.

A banki és pénzintézeti különadók kivezetését, a tranzakciós illeték csökkentését, majd megszüntetését és az ingyenes banki szolgáltatások terhének megszüntetését szorgalmazta április 20-án kiadott közleményében a Magyar Bankszövetség.

Úgy tûnik azonban, ebbõl semmi sem lesz 2019-ben, miután az EBRD felé 2015 februárjában tett adócsökkentési vállalásait a kormány az elmúlt években már teljesítette, így immár nem a miénk (hanem valószínûleg a lengyeleké) Európa legmagasabb bankadója.

Adócsökkentés helyett a 2018-as tervekben szereplõ 327 milliárd forint helyett jövõre már 365 milliárd forintot szedne be a kormány a pénzügyi szektort érintõ négy nagy különadóból (pénzügyi szervezetek különadója vagyis "bankadó", tranzakciós illeték, biztosítási adó és baleseti adó) - derült ki a friss költségvetési tervbõl.

Úgy tûnik, a bankadó és a tranzakciós illeték szabályozása nem fog változni (az adóalappal együtt nõhet a bevétel), a biztosítási és a baleseti adó között viszont valamifajta átrendezés lesz elõbbi javára. Ez azért érdekes, mert a biztosítási adót a biztosítók, a baleseti adót pedig az autósok fizetik, tehát adózási változás várható a biztosítási piacon, de ennek pontos mikéntje csak a jövõ héten derülhet ki.

A pénzügyi szervezetek különadója ("bankadó) jövõre 5%-kal lehet magasabb az ideinél, a tranzakciós illeték pedig 11%-kal növekedhet. A biztosítási adó és a baleseti adó pedig összességében 17%-kal 84 milliárd forintra növekedhet (ez nagyobbnak tûnik az érintett biztosítások díjbevétel-növekedésénél), de a baleseti adó szinte eltûnik, a jó részét biztosítási adóként szedné be valahogy a kormány. Egyelõre kérdés, mindez miként érinti majd az autósok közvetlen adóterhét.

Ami az egyes adók mostani szabályozását illeti:

  • a pénzügyi szervezetek különadójának ("bankadó") alapja hitelintézetek esetében a módosított mérlegfõösszeg, kulcsa pedig 50 milliárdos adóalapig 0,15%, efölött 0,21%, (pénzügyi vállalkozások, brókercégek esetében a bevételek 6,5%-a, illetve 5,6%-a),
  • a tranzakciós illeték alapja a fizetési mûvetelek összege, kulcsa pedig 0,3% (fizetési mûveletenként lefeljebb 6 ezer forint), készpénzfelvétel esetén 0,6%,
  • a biztosítási adó alapja a biztosítók casco-, vagyon- és balesetbiztosítási bruttó díjbevétele, mértéke pedig casco esetén az adóalaptól függõen lépcsõzetesen 3,75%, 7,5%, illetve 15%, vagyon- és balesetbiztosítások esetén pedig az adóalaptól függõen lépcsõzetesen 2,5%, 5%, illetve 10% (a lépcsõk mindkét esetben 100, illetve 700 millió forintnál vannak),
  • a baleseti adó alapja az éves kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díj, kulcsa pedig 30%.