Szigoríthatják a hazai hitelfelvételt
2018.06.18
Az eddig elvihetõ kölcsön felét kaphatná meg az, aki változó kamatozású hitelt akar, és kevesebbet keres, mint havi nettó 500 ezer forint. A Bankmonitor információi szerint szigorítják a hitelfelvételt szeptember elsejétõl.

A Bankmonitor információi szerint csak az eddig elvihetõ kölcsön felét kaphatná meg, aki változó kamatozású hitelt akar, és kevesebbet keres, mint havi nettó 500 ezer forint. Õk a fizetésük legfeljebb 25 százalékát fordíthatnák törlesztésre, a mostani 50 százalék helyett

A cseh jegybank múlt héten jelentette be, hogy ott legfeljebb az éves jövedelemük kilencszeresének megfelelõ összeget vehetnek fel hitelként a családok októbertõl. A Reuters szerint Szlovákiában is hasonló szigorításra készülnek, mert túlzott eladósodástól tartanak.

A Portfolio elemzõje ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Magyarországon egyelõre nem fenyeget túlzott eladósodás, de Csehország mellett például Romániában már vannak erre utaló jelek.

A magyar jegybank a korábbi hírek szerint azért változtatna a szabályozáson, hogy minél többen válasszanak fix kamatozású hitelt. Ezek drágábbak, de biztonságosabbak, mint a változó kamatozásúak, amelyek törlesztõje akár háromhavonta változhat.

Havi 300 ezer forint összjövedelem alapján legfeljebb 28 millió forint hitelt lehet felvenni, amelynek törlesztõrészlete maximálisan a 150 ezer forintot érheti el a Bankmonitor számítása szerint. A szigorítás után már csak az összjövedelmük negyedét, havi 75 ezer forintot fordíthatnának törlesztésre, és legfeljebb 14 milliós hitelt kaphatnának.