Rendet csapnának a fehéroroszok a biztosítási piacon
2012.05.10
Alapos felülvizsgálat alá vetnék Fehéroroszország biztosítási piacát annak érdekében, hogy megszüntessék a fejlettségbeli szakadékot a szomszédos európai országokhoz képest – adta hírül az Xprimm hírügynökség.

A pénzügyminiszter, Andrej Kharkovets a miniszterek tanácsának múlt heti ülésén tárgyalt a 2011-2015-re tervezett biztosítás piaci fejlesztési program végrehajtásáról. Az Xprimm jelentése szerint a rendelettervezet azt javasolja, hogy fokozatosan növeljék a biztosítótársaságok alapításakor elõírt kapitalizációt 5 millió euróra. Ez lenne tehát az alapításhoz szükséges tõke elõírt legalacsonyabb összege, melynek célja, hogy javítsa a fehéroroszországi biztosítók versenyképességét az Oroszország,

Fehéroroszország, Ukrajna és Kazahsztán alkotta egységes gazdasági térség (SES) piacán.

A biztosítási jogszabályok térségen belüli harmonizációja érdekében a rendelettervezet az alábbiakat javasolja:

  • Fel kell számolni azokat a korlátozásokat, amelyek jelenleg megakadályozzák, hogy a magánbiztosítást nyújtó szervezetek a fennálló kilenc féle kötelezõ biztosítás közül hármat szolgáltassanak;
  • Lehetõvé kell tenni a külföldi vállalatok számára életbiztosítási szolgáltatások nyújtását;
  • Meg kell szüntetni azt a szabályozást, amely jelenleg maximum 35%-os külföldi tulajdoni hányadot engedélyez a biztosítótársaságokban.

Kharkovets az ülésen hangsúlyozta, hogy a fehérorosz biztosítási piac jelenleg fejlettségben erõsen elmarad az Európai Unió és a SES tagországainak biztosítási piacaitól.

2011-ben a biztosítási díjbevételek GDP-hez mért aránya mindössze 0,86% volt, míg célként 1,2-1,3%-ot határoztak meg. Oroszországban ez az arány tavaly elérte az 1,22%-ot, Kazahsztánban a 0,62%-ot, míg az Európai Unió egyes országaiban 1-4% között mozog.