Lassuló áremelkedésre számíthatunk az építõiparban
2018.06.19
Csaknem 224 milliárd forint értékû új szerzõdést írtak alá áprilisban az építõiparban, a megbízások értéke 47 százalékkal haladta meg az elõzõ havit, és csaknem 80 százalékkal az egy évvel korábbit. Márciushoz képest az ágazat teljesítménye 6,5 százalékkal emelkedett, az elõzõ év áprilisában mértet pedig 14,2 százalékkal haladta meg a volumen – írja a vg.hu a KSH jelentése alapján.

Január és április között 17,5 százalékos teljesítménynövekedés látszik az ágazatban. Mindkét építményfõcsoport termelése nõtt, az épületeké 7 százalékkal, az egyéb építményeké 24,9 százalékkal.

Irodaépületek, ipari és oktatási ingatlanok építésére kötöttek nagy értékû új szerzõdéseket áprilisban, és nagymértékben javították a számadatokat a közmû- és szennyvíztisztító telepek építésére kötött új megállapodások.

A kapacitáshiány miatt a korábbinál négy-öt hónappal több, akár 20-24 hónap szükséges ma már egy átlagos irodaház kivitelezéséhez, pozitívum viszont, hogy megállt az építõiparban dolgozók összlétszámának csökkenése, bár még mindig 60 ezren hiányoznak az ágazatból – reflektált a KSH számaira Tatár Tibor, a Futureal Development vezérigazgatója.

Az elmúlt két évben tapasztalataik szerint 40-45 százalékkal emelkedtek az árak, és gyakorivá vált, hogy kisvállalkozások egy jobban fizetõ munka miatt levonulnak az építkezésrõl, mások meg az építkezéseket járva igyekeznek átcsábítani a konkurensek dolgozóit – közölte.

Horváth András, a Takarékbank elemzõje az építõiparban továbbra is nagymértékû béremelkedésre és fehéredésre számít, mivel a külföldön dolgozó szakképzett munkaerõ visszacsábításához a fogadó ország bérszintjének megközelítõleg 80 százalékát elérõ fizetések szükségesek.