Negyedével csökkentek a felvásárlások az európai pénzügyi piacon
2011.12.09
Jelentõsen csökkent az idei harmadik negyedévben a felvásárlások és összeolvadások száma az európai pénzügyi szolgáltatások piacán.

A PwC kutatás azt mutatja, hogy a M&A aktivitás az európai pénzügyi piacon lassult a harmadik negyedévben, mely értékét tekintve 5 milliárd euróra csökkent, szemben a második negyedévi 6,7 milliárddal, de még jelentõsebb, 76%-os csökkenést mutat az elõzõ év hasonló idõszakában mért 21,1 milliárd euróhoz képest.

A PwC szerint a pénzügyi szolgáltatási piac néhány szegmensében továbbra is viszonylag élénk maradhat az M&A aktivitás 2011 végén, illetve 2012 elején .

Az idei második és harmadik negyedévben megkötött M&A ügyletek értéke a legalacsonyabb volt a PwC kilenc évre visszatekintõ idõsorában. A kis- és közepes méretû tranzakciók csökkentek a legmeredekebben: az egymilliárd eurónál kisebb értékû tranzakciók összértéke mindössze 2,6 milliárd eurót tett ki, szemben a második negyedévben mért 5,5 milliárd euróval.

Az európai adósságválság és a piaci volatilitás jelentõs szerepet játszottak a felvásárlások és összeolvadások idei alacsony szintjében. A legnyilvánvalóbb akadályt a kilátásokat illetõ bizonytalanság, és a pénzügyi piacokba, illetve a pénzügyi szolgáltatási iparágba vetett bizalom hiánya jelentik – véli a PwC egyik partnere, Nick Page.

Európa-szerte a pénzügyi intézmények felsõvezetõi jelenleg problémamegoldással és egyéb, nagyobb prioritást élvezõ ügyekkel vannak elfoglalva, ezért tud háttérbe szorulni a stratégiailag egyébként fontos M&A tevékenység – véli Page. Ráadásul az M&A célpontok hitel- és likviditási kockázatnak való kitettsége szintén elrettentõ erõnek tekinthetõ a mai Európában.

A PwC becslése szerint a nem-core eszközök értéke az európai bankszektorban meghaladja az 1,3 milliárd eurót. A következõ években várhatóan a spanyol, és brit bankok generálják a legnagyobb forgalmat, a német és ír bankok után.