Változások az Airbnb foglalási rendszerében
2018.06.20
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a szálláshelyek online piacterét üzemeltetõ Airbnb kötelezettségvállalását. Az eljárásban vállaltak alapján a társaság köteles módosítani a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásait a díjaival kapcsolatosan. A hivatal - tekintettel a kötelezettségvállalásra - jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki - írja a Portfolio.

A GVH 2016 októberében indított eljárást az Airbnb-vel szemben, mert feltételezhetõnek találta, hogy díjakkal, költségekkel kapcsolatos tájékoztatásai megtévesztik a fogyasztókat.

A versenyfelügyeleti eljárás kötelezettségvállalással történõ lezárására - anélkül, hogy a hivatal jogsértést vagy annak hiányát állapítaná meg - az érintett vállalkozások önkéntes vállalásai alapján nyílik lehetõség. A GVH több körben kérte az eljárás során az Airbnb által ajánlott kötelezettségvállalás pontosítását és kiegészítését, míg azt végül alkalmasnak találta arra, hogy a társaság magatartását összhangba hozza a jogszabályi elõírásokkal.

Az Airbnb a többi között vállalta, hogy magyar nyelvû weboldalain: 

  • a fogyasztók az utazás dátumának megadása után a teljes, valamennyi díjtételt (például a takarítási díjat és a további vendég után fizetendõ díjakat) tartalmazó árat látják majd valamennyi felületen (asztali számítógépen, táblagépen, mobiltelefonon);
  • az utazás dátumának megadása nélküli kereséskor pedig a fogyasztók az ár értelmezését segítõ, figyelmeztetõ üzenetet látnak majd arról, hogy a teljes árat - amelyet idegenforgalmi jellegû adók is növelhetnek - a dátum és a vendégek számának megadását követõen ismerhetik meg.

A vállalások kiterjednek továbbá a pénzváltásból és a kerekítésbõl adódó eltérések megszüntetésére is. A tájékoztatások elõírt korrekcióját követõen a szálláshelyeket keresõk összességében több és pontosabb információt kaphatnak az árakról, így tudatosabb döntéseket hozhatnak.