Négymilliárd forint agrárbiztosításra
2016.02.12
Megjelent a támogatott agrárbiztosításokról szóló pályázat: idén 4 milliárd forinttal támogatják majd a gazdákat, ha biztosítást szeretnének kötni a terményeikre. Ez egymilliárd forinttal több a tavalyinál, és a kiírás szerint körülbelül 7 ezer termelõt lehet belõle támogatni, de a biztosítók szerint könnyen el fog fogyni. A termelõk legfeljebb 65 százalékos támogatást kaphatnak a biztosítás díjából, ha túl sokan pályáznak, akkor ez az arány csökkenhet - írja a Világgazdaság.

Tavaly és tavalyelõtt már ez történt, 2015-ben például 8600 gazda kötött támogatott agrárbiztosítást összesen 5,7 milliárd forint értékben. Háromféle konstrukció volt, a legátfogóbb és legdrágább, csak néhány növényfajtára köthetõ "A" változatnál még 65 százalékos díjtámogatást kaptak az igénylõk, a többféle növényre, szabadabban összeválogatható "B" konstrukciónál 52, a gyakorlatilag bármilyen növénykultúrára köthetõ "C"-nél pedig csupán 30 százalékos volt az állami visszatérítés. 

A termelõk egyre tudatosabban kezelik a kockázatokat. A biztosítóknál már most érdeklõdnek a gazdák, a kérelmeket viszont csak március második felétõl lehet benyújtani. 

Magyarországon három nagy biztosító kínál növénybiztosítást: a Groupama és a Generali mellett az Allianz. Rajtuk kívül az Elsõ Magyar Agrárbiztosítási Ügynökségnél érhetõ még el ez a termék. Mivel a támogatott biztosítások önrésze magas, 30 százalékos, a piaci szereplõk szinte minden szerzõdés mellé eladnak önrészbiztosítást is, amely általában már akkor is fizet, ha a növénykultúra csupán néhány százaléka semmisül meg. A teljes agrárbiztosítási piac mérete 10 milliárd forint fölött volt tavaly, a három szereplõ körülbelül azonos méretû szeletet hasít ki a tortából.