Íme a top 6 biztosítási kárrendezési szoftverplatform 2024-ben
2024.10.15

A kárrendezési szoftverek segítenek a biztosítóknak az ügyfelek biztosítási kárigényeinek feldolgozásában, értékelésében és kezelésében.

A biztosítók általában manuálisan gyűjtik, rendszerezik és elemzik a releváns információkat, például a kötvényszámokat, a biztosítási fedezet részleteit, a tanúvallomásokat és a bizonyítékokat.

A nyilvántartásokat irattárakban tárolják, a dokumentumokat faxkészülékkel továbbítják, és a fontos frissítéseket postán küldik az ügyfeleknek. A digitalizálás lehetővé teszi számukra e munkafolyamatok racionalizálását.

Miért van szüksége a biztosítóknak kárrendezési szoftverre?

A kárrendezési szoftverek lényege, hogy megkönnyítsék a biztosítók munkáját. A kárigénylő adatainak rendszerezése, a kárigények érvényesítése, a nyilvántartások megőrzése és a megfelelőség biztosítása összetett feladat. A kárigények lezárása heteket, hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet. Az autóbalesetek rendezése például akár két évig is eltarthat.

A digitális platformok egyszerűsítik ezeket a folyamatokat azáltal, hogy az összes igénylőlapot egy helyen helyezik el, így azok könnyen kereshetővé és megoszthatóvá válnak. Számos szoftvermegoldás rendelkezik munkafolyamat-automatizálási vagy szervezési eszközökkel a kényelem növelése és az átfutási idő felgyorsítása érdekében.

Így a biztosítók rövidebb idő alatt több kárigényt tudnak kezelni, ami jobb ügyfélelégedettséghez vezet és csökkenti a költségeket.

A működési költségek csökkentése az egyik fő oka a kárrendezési platform bevezetésének. Segít a biztosítótársaságoknak azonosítani és megoldani a hatékonysági hiányosságokat, csökkentve az olyan kiadásokat, mint a bérek és a jogi költségek.

Emellett megkönnyíti a csalások felderítését is, ami jelentősen csökkentheti a kifizetések összegét, attól függően, hogy a biztosítottak milyen gyakran próbálják megtéveszteni a társaságot.

A legtöbb biztosító jelentős megtakarítást látna a fokozott felderítésből, mivel a biztosítási csalás általánossá vált az iparágban. A Deloitte szerint a biztosítók 60%-a egyetért azzal, hogy a csalások száma 2021 és 2023 között jelentősen megnövekedett. További 10 százalékuk csekély mértékű növekedésről számolt be ebben az időszakban, ami jól mutatja, hogy mennyire súlyos ez a probléma.

A legjobb felhőalapú követeléskezelő szoftverek

A követeléskezelési összehasonlítás kiváló minőségű példákkal segíthet az iparági szakembereknek eldönteni, hogy melyik platform a megfelelő számukra. Íme néhány a legjobb kárrendezés-kezelő szoftverek közül, amelyek vagy felhő-natívak, vagy felhőalapúak:

1. APP Tech

Észak-Amerikában a legjobb kárrendezési szoftvermegoldások közé tartozik. Mivel ez a platform felhőalapú, a felek helytől függetlenül hozzáférhetnek a dokumentumokhoz és elvégezhetik a feladatokat. Ráadásul a vállalatok néhány kattintással bővíthetik a tárhelyet vagy a számítási teljesítményt - így szükségtelenné válik a helyhez kötött hardverbe való beruházás.

A skálázhatóság lehetővé tétele mellett az APP Tech felgyorsítja a munkafolyamatokat. Elemzőeszközei, automatizált nyomonkövetési műveletei, előre meghatározott fizetési jóváhagyási szabályai és beépített jelentéskönyvtára sokkal gyorsabbá teszik a követelések megtalálását, értékelését és lezárását. A szakemberek egyetlen rendszeren belül kezelhetik az összes kárigényvonalat, ami egyszerűsített, menet közbeni hozzáférést tesz lehetővé.

2. ClaimsPro

A ClaimsPro egy platform a vagyon- és balesetbiztosítók számára. Bár a kárrendezés-kezelési összehasonlításból kiderül, hogy nem kínál olyan szintű testreszabhatóságot, mint az APP Tech, a felhasználók számára bizonyos mértékig lehetővé teszi a munkafolyamatok, értesítések és műszerfalak konfigurálását. Különböző bővítményei felgyorsítják a kárbefogadást, a kötvények visszakeresését és a kárigényekkel kapcsolatos peres eljárások lefolytatását.

3. Snapsheet

A Snapsheet egy vezető szakértői véleményező oldalon az ötből négy csillaggal értékelt, legjobb követeléskezelő szoftvermegoldás. Figyelemre méltó, hogy némileg elmarad a legjobbra értékelt alternatíváktól. A felhasználók fő panasza az ára. Bár kényelmes és könnyen navigálható, más platformok sokkal olcsóbban kínálnak hasonló élményt.

Ez a felhőalapú kárigény-feldolgozó szoftver lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy helytől függetlenül hozzáférjenek a kárigény részleteihez, üzenetekhez és médiához. Emellett automatizálja a kommunikációt, felgyorsítva a beérkezési és értékelési folyamatokat. A különböző digitális pénzügyi eszközök nagymértékben leegyszerűsítik a kifizetéseket és a kárigény lezárását.

A legjobb helyszíni kárrendezési szoftverek

1. BriteCore

A BriteCore egy platform a vagyon- és balesetbiztosítók számára. Lehetővé teszi számukra a veszteségek egyszerű nyomon követését, a fedezet ellenőrzését és a kifizetések teljesítését. Az ismétlődő folyamatok automatizálásával és az adminisztratív feladatok digitalizálásával racionalizálja az alapvető munkafolyamatokat. Bár funkciói viszonylag alapszintűek, kis és közepes méretű cégek számára is működőképes.

2. Guidewire

A Guidewire egy kárrendezési szoftverplatform, amely a vagyon- és balesetbiztosításra összpontosít. Ez egy végponttól végpontig tartó megoldás, amely a beérkezéstől a lezárásig minden lépést lefed. Bár rendelkezik az Amazon Web Services által támogatott felhőfunkciókkal, ezek technikailag elkülönülnek az elsődleges ClaimCenter szolgáltatástól.

3. Claimable

A Claimable egy alapszintű szoftvermegoldás kis- és középvállalkozások számára. Alapvető célja a szervezettség - a mappákat, jegyzeteket és postaládákat megoszthatóvá teszi. A szűrők és címkék segítségével az ügynökök gyorsan megtalálhatják a keresett ügyet. Így kevesebb az adatbeviteli hiba, például a véletlen bejegyzések duplikálása.