Siralmas adatok a magyarok egészségérõl
2018.06.24
Hiányos és torz finanszírozásról, siralmas megbetegedési és halálozási mutatókról, rossz betegellátó rendszerrõl beszéltek ismét a IME egészségügyi szaklap konferenciáján, amelyen a résztvevõk hiába várták a potenciális kiutat felmutató új egészségügyi államtitkárt. A programban szereplõ Nagy Anikó ugyanis nem jelent meg a konferencián - írja a napi.hu.

Az egészségügy sarkalatos, egyre mélyülõ problémáiról, és ennek a betegekre gyakorolt hatásaitól beszéltek az IME egészségügyi szaklap konferenciáján az egymást követõ elõadók és hozzászólók.  Néhány idézet az elõadóktól:

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász: Nem ördögtõl való, ha a finanszírozó elindul a kötelezõ kiegészítõ biztosítás irányába, de nem kerülhetnek hátrányba azok, akiknek nincsenek erre szabad forrásaik.

Pásztélyi Zsolt, a konferencia szervezõje: Óvatosan kell kezelni a magánszolgáltatók sugallatát önnön fontosságukról. Ma ugyanis még mindig ötvenszer annyi ellátást végeznek a közfinanszírozott járóbeteg-ellátásban, mint a magánellátóknál.

Csath Magdolna egyetemi professzor: Egy friss felmérés szerint Magyarországon tartják a legtöbben bizonytalannak az egészségügyi rendszer mûködését. A várólista és a zsebbõl való fizetés aggasztja a legtöbbeket. Drámai WHO adatok vannak a magyarok halálozásáról, megbetegedéseirõl. A problémák dacára az egy fõre jutó állami ráfordítások nemzetközi összehasonlításban is nagyon szerények.

Bodrogi József egészségügyi közgazdász: Drámai egészségügyi adatokat közölt az OECD és a WHO. A kórházadósság mindaddig újratermelõdik, amíg a finanszírozás, benne az amortizáció visszapótlása nincs rendezve. Tavaly a 100 milliárdos amortizációval szemben az egészségbiztosítási alapban 5 milliárdos vis major forrás állt.