Florida felkészül a Milton hurrikánra
2024.10.10

Florida 67 megyéjéből 54-ben rendkívüli állapotot hirdettek ki egy nagyobb hurrikánra való tekintettel. A Milton várhatóan a hét közepén ér partot Florida nyugati partvidékén.

Bár a pontos hely és az intenzitás a partraszállás idején még bizonytalan, a nyugati partvidéken mindenütt jelentős eseményre készülnek, erős széllel, heves esőzésekkel és életveszélyes, katasztrofális viharhullámokkal.

Anna Neely, a Howden Re ügyvezető igazgatója és a katasztrófavédelem K+F vezetője elmondta: „A Milton jelenleg 4-es kategóriájú hurrikánnak minősül, 155 mérföld/órás szélsebességgel, és a Tampa-öböltől mintegy 520 mérföldre délnyugatra helyezkedik el. Az előrejelzések szerint a hurrikán 3-as kategóriájú hurrikánként ér partot a Tampa-öböl és Fort Myers között szerda késő este és csütörtök kora reggel között, becsült szélerősséggel 125 mérföld/óra körül és további erősödés lehetőségével. Ez most az egyik legerősebb hurrikán az Atlanti-óceán medencéjében a 2019-es Dorian óta.”

Bár a Milton pontos pályája és intenzitása körül továbbra is van némi bizonytalanság, Neely szerint a legnagyobb konszenzus szerint a Tampa-öböl/Sarasota térségében ér földet.