Az E-kárbejelentõ is felkészül az utazási szezonra
2019.05.06
Új frissítéssel és további kényelmi szolgáltatások tervezésével készül az utazási szezonra az E-kárbejelentõ, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) digitális alkalmazása, amely a kategóriájában immár tartósan Magyarország egyik legnépszerûbb applikációjává nõtte ki magát.

A héten megjelent új verziónak köszönhetõen még könnyebben kezelhetõvé válik és átláthatóbb lesz az ügyfelek számára a MABISZ digitális kárbejelentõje, amely az ekar.hu oldalról és az alkalmazás boltokból ingyenesen letölthetõ autós kényelmi szolgáltatás. A folyamatosan dolgozó fejlesztõi csapat a felhasználói visszajelzések, az újabb tesztelések és ötletelések alapján tovább tökéletesített segédeszközt kínál a nyári utazási szezonra készülõ autósoknak, amennyiben a szabadságolások idején megnövekedett forgalomban balesetet szenvednének, netán okoznának. A több technikai változtatás mellett így például bõvült az elõre elkészített ikonokkal megrajzolható baleseti helyszín eszköztára. Az androidos és az IOS verzió új applikációjában is gyarapodott a közlekedési táblák készlete, jelzõlámpa is felhelyezhetõ a rajzterületre, s a különbözõ jelzések gyakorisági sorrend szerint vannak elõrerendezve. Ahol szükség volt rá, ott javult a csatolható hangfelvétel kezelése, az okos eszköz figyelmeztet a haladási irány kötelezõ megadására vagy éppen a hálózati kapcsolat hiányára. Mindezek az apró lépések azt szolgálják, hogy tovább lehessen csökkenteni a jelenlegi tapasztalatok szerint átlagosan húsz-huszonöt perces kitöltési idõt. 

Ezt segítik a biztosítótársaságok is, amelyek egyenletes ütemben küldik ki ügyfeleiknek a kitöltési folyamatot meggyorsító QR kódokat, illetve helyezik el azokat az új szerzõdések megkötésekor a biztosítási dokumentumokon (pl.: díjigazolás, zöldkártya). (A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amely a szerzõdõ és a biztosított gépjármû legfontosabb adatait tartalmazza egyszerûen beolvasható formában.) Több mint 800 000 QR kód van már az ügyfeleknél, vagyis nagyjából minden hatodik gépjármû tulajdonos egyszerûen, akár elõre is feltöltheti telefonos vagy webes alkalmazását ezekkel az adatokkal. (Az alkalmazás jobb felsõ sarkában található menüben nyílik lehetõség adataink elõzetes beolvasására és elmentésére is: ☰ Menü/ 👤 Személyes adatok/ Gépjármû és szerzõdés adatok/ Új gépjármû/ 📷 Biztosítási QR kód beolvasása).

Az eddigi letöltések üteme alapján a biztosítási szakemberek azt remélik, hogy a nyári utazási csúcsszezonban már több mint kétszázezer gépjármûvezetõ készül majd útnak indulni a mobiltelefonjára, tabletjére letöltött digitális kárbejelentõvel. 

A fejlesztõk abba az irányba folytatják a munkát, hogy az E-kárbejelentõ még több területen jelenthessen gyorsabb, kényelmesebb alternatívát a hagyományos papíralapú, kék-sárga nyomtatvánnyal szemben. Így arra lehet számítani, hogy nyáron már a digitális kárbejelentõ olyan helyzeteket is kezelni tud, amikor a baleset egyik résztvevõje külföldi biztosítóval áll szerzõdéses viszonyban. Jelenleg az alkalmazás és a webes felület csak két, Magyarországon biztosított gépjármûvet érintõ káresemény bejelentésére használható. Többes baleset esetén párosával lehet kitölteni. Amennyiben a balesetben érintett másik gépjármû rendszáma ismeretlen, a rendõrségen be kell jelenteni a káreseményt, majd ezt követõen a https://mabisz.hu/gepjarmu-karrendezes/ oldalon online lehet megtenni a kárbejelentést. A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt pedig most és a jövõben is mindenki szabadon választhatja a balesetek bejelentéséhez, de tisztában kell lennie azzal, hogy így tovább tart majd a kárrendezés, mint ha az E-kárbejelentõt használta volna. 

Az új verzió megjelenésével egy idõben módosulnak az Általános Szerzõdési Feltételek (ÁSZF) is. Ezentúl a MABISZ a felhasználók tapasztalatairól, visszajelzéseirõl még aktívabban, strukturált formában kérhet majd visszajelzést, hogy ezek alapján az E-kárbejelentõt minél inkább meg tudja feleltetni a felhasználói elvárásoknak.