Már a kárfelvételre is megvan az alkalmazás
2018.06.25
A brit Tractable nevû startup vállalkozás számítógépes képelemzésre specializálódott, olyan tanulékony algoritmust készítettek, amely a sérült autók kárfelvételét képes a végletekig leegyszerûsíteni. A balesetet követõen elég lefényképezni – ehhez is kap segítséget az ügyfél – az érintett autót, ezt követõen a szoftver elemzi a sérülés mértékét, és az adatbázisban szereplõ alkatrészárak segítségével 30 másodpercen belül már szállítja is a javítási árajánlatot. A gyorsaság mellett nincs szükség emberi beavatkozásra, így a biztosítók csökkenthetik a kárfelvevõ-állományukat - írja az automotor.hu.

A biztosítós kárrendezést hivatott leegyszerûsíteni a Tractable alkalmazása, ami a kárfelvevõk munkáját váltja ki pár mobiltelefonos fénykép segítségével. Jelenleg tesztüzemben használják ezt az automatikus kárfelvételt, és az alapján mindössze az esetek 8 %-ban nem képes a fényképek alapján döntést hozni a számítógép, azaz nem váltja ki teljesen az emberi kárfelvevõk munkáját, de a maihoz képest tizedannyi személyzettel mûködhet majd a biztosító megfelelõ részlege. Számítógépes kárbejelentés már ma is elérhetõ több helyen, de azoknál jellemzõen emberek végzik az elemzést, a Tractable szoftvere ezt váltja ki.

A biztosítók egyébként nem csak autóbaleseteknél használhatják majd a szoftvert, de a megfelelõ módosítással azt például épületkárok elemzésére is meg lehet tanítani, de akár beázások által okozott kár mértékét is meg tudja becsülni a képelemzõ alkalmazás. Miután már bizonyított a Tractable szoftvere, azt is elképzelhetõnek tartják a britek, hogy a koccanást követõen lefényképezve az autót, és a felajánlott kártérítést elfogadva öt percen belül megérkezzen azonnali utalással a pénzösszeg az „áldozat” számlájára.