USA: Villámcsapás okozta károk
2024.10.18

Több mint 1,2 milliárd dollárnyi villámlással kapcsolatos lakástulajdonosi biztosítási kártérítést fizettek ki több mint 70 000 biztosítottnak az Egyesült Államokban, ebből 194 millió dollárt csak Texasban, az Insurance Information Institute (Triple-I) szerint.

A villámlással kapcsolatos kárigények összértéke 2024-ben több mint 30%-kal nőtt, és a 2023-as 950 millió dollárról 1,27 milliárd dollárra emelkedett.
A kárigények száma 13,8%-kal, a 2022-es 62 189-ről 2024-ben 70 787-re emelkedett, és a 19 legnagyobb állam az összes kárigény 57%-át tette ki.
Az egy kárigényre jutó átlagos költség 14,6%-kal, a 2022-es 15 280 dollárról 2024-ben 17 513 dollárra nőtt.

A villámcsapás okozta amerikai lakástulajdonosok biztosítási jelentése szerint, bár az Egyesült Államokban bárhol becsaphat a villám, a délkeleti államok a legveszélyeztetettebbek.

Néhány helytől eltekintve, mint például a Sziklás-hegység, ahol a nyár folyamán gyakran fordulnak elő zivatarok, a villámlás esélye általában délkeletről északnyugat felé csökken.

A heves konvektív viharok az Egyesült Államokban a leggyakoribb, legnagyobb károkat okozó természeti katasztrófák közé tartoznak.

Az Egyesült Államokban az elmúlt napokban a szélsőséges tornádótevékenység miatt bekövetkezett széles körű károk rávilágítottak annak fontosságára, hogy a megfelelő típusú és összegű biztosítással kell védekezni a katasztrofális károk ellen.

A földből felszálló meleg, nedves levegő eredményeként a légköri viszonyoktól függően különböző módon jelentkeznek - a villámlással kísért, áztató zivataroktól a tornádókig, jégesőig vagy pusztító egyenes vonalú szelekig - olvasható a Triple-I ajánlásában.

A heves konvektív viharok gyakori és nagy károkat okozó természeti események az Egyesült Államokban. Meleg, nedves levegőből keletkeznek, és a légköri viszonyoktól függően villámlással, tornádóval, jégesővel vagy pusztító széllel járó zivatarokat tartalmazhatnak.

Floridában volt a legtöbb villámcsapásos kárigény 2024-ben, szám szerint: 6 003. Az egy káreseményre jutó átlagos költség Texasban volt a legmagasabb: 41 654 dollár.

A CDC szerint a legtöbb villámlással kapcsolatos halálesettel és sérüléssel rendelkező államok közé tartozik Florida, Texas, Colorado, Észak-Karolina, Alabama, Arizona, Georgia, Missouri, New Jersey és Pennsylvania.

A szokásos lakástulajdonosi biztosítások fedezik a villámcsapás okozta károkat, például a tüzet. Egyes biztosítások pedig fedezik a villámcsapás által közvetlenül okozott túlfeszültséget is.

A Villámvédelmi Intézet (LPI) megjegyezte, hogy a villámcsapások másodpercenként akár 100-szor is előfordulhatnak.

Mi teszi ezeket az államokat hajlamosabbá a villámcsapással kapcsolatos károkra, mint más államokat, amelyek nem kerültek fel erre a listára?

Minden azon múlik, hogy az egyes államok mennyire hajlamosak a gyakoribb zivatarokra. A villámcsapások és a zivatarok természetüknél fogva összefüggnek, és ha egyszer villámlik, általában dörgés is követi őket.

Bármennyire is drága a biztosítás, az ilyen magas kockázatú államokban élő lakástulajdonosoknak mégis tanácsos befektetniük a megfelelő tervbe, amely megfelelően kompenzálja a villámcsapás okozta károkat.