Hitelkockázati, adatszolgáltatási hibák a Gránit Banknál
2018.06.26
Az MNB 19 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Gránit Bankra a vizsgálata során feltárt kisebb hitelkockázat-kezelési, adatszolgáltatási, vállalatirányítási és számviteli problémák miatt, s kötelezte a jogsértések megszüntetésére. A hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható mûködését - áll az MNB sajtóközleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenõrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a budapesti Gránit Bank Zrt.-nél. A vizsgálat a 2015. december 31-tõl a vizsgálat lezárásáig, 2018. május 22-ig terjedõ idõszakot tekintette át.

Az MNB a Gránit Bank hitelkockázat kontrollját összességében megfelelõnek értékelte, ám egyes hitelkockázati szabályzatok felülvizsgálata elmaradt, és szükség van az azokban szereplõ több ellentmondás feloldására is. Nem alakították ki minden finanszírozott ügyfélszegmensnél az ügyfél- és partnerminõsítési folyamatot, néhány esetben elmaradt a beérkezõ értékbecslések szakmai felülvizsgálata, illetve hiányzott az eljárásrend az értékbecslõ szakértõk tevékenységének rendszeres visszamérésére is.

A jegybank több adateltérést tárt fel a Gránit Bank fedezetanalitikája, fõkönyve és a rendszerben rögzített adatok közt, s problémák voltak egyes jegybanki adatszolgáltatási táblák kitöltésével is. Mint az MNB korábban többször jelezte, valamennyi piaci szereplõnél kiemelt szigorral lép fel adatszolgáltatási hiányosságok esetén.

A vállalatirányítás kapcsán az MNB kisebb ellentmondásokat azonosított az egyes területekre vonatkozó szabályzatok, ügyrendek között. Hiányosságokat állapított meg a vizsgálat a javadalmazási politikában (és az erre vonatkozó gyakorlatban), illetve az összeférhetetlenségi nyilatkozatoknál is. A belsõ ellenõrzési terület saját maga által ellenõrzött tevékenységet is ellátott, illetve a belsõ ellenõr nem rendelkezett a szükséges informatikai végzettséggel.

Mindezek alapján a jegybank határozatában kötelezte a Gránit Bankot a feltárt hiányosságok megszûntetésére. A jogsértések miatt az MNB összesen 19 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a hitelintézetre.