Nem érdemes trükközni az ltp-vel, csúnya bukó lehet a vége
2018.06.26
Noha sokat foglalkozunk a lakás-takarékpénztárakkal (ltp), illetve a lakástakarékos megtakarításokkal, általában meglévõ jelzáloghitel ideális elõtörlesztéseként esik szó róla. Pedig az ltp-k igen sok mindenre felhasználhatóak, sõt, szinte mindenre, ami lakással kapcsolatos. Azonban akárcsak elõtörlesztés esetén, bõvítés, felújítás, beépítés esetén is igazolnunk kell, hogy valóban lakáscélra fordítottuk a megtakarításunkat, illetve az utána járó állami támogatást - írja a Pénzcentrum.

Az elõtörlesztés csak az egyik lehetséges felhasználási módja a lakástakarékoknak, hiszen azokat szinte bármilyen más (lakás)célra is fordíthatjuk. Az itt felhalmozott megtakarításból vásárolhatunk beépített bútorokat, felújítási munkaeszközöket, világítótesteket, rendezhetjük belõle a családi kertet stb. Amiben az összes hasznosítási mód egyezik, az az, hogy a pénz felhasználását követõen igazolni kell a takarékpénztár felé, hogy valóban lakáscélra lett fordítva a megtakarítás.

Elõtörlesztés esetén a hitelezõ bank állít ki egy dokumentumot az ügyfél részére, amivel az igazolhatja a takarékpénztára felé, hogy valóban a hitelbe forgatta bele a megtakarítást. Egyéb felhasználási módok esetén pedig számlákkal kell igazolnunk a felhalmozott összeg rendeltetésszerû felhasználását. 

A számlákat a kifizetést követõ 120 napon belül kell bemutatni, amennyiben a lakáscél felújítás, korszerûsítés vagy közmûvesítés. Szintén számlákkal történik a lakáscél igazolása az ingatlan építése, illetve bõvítése esetén is, ám ezekben az esetekben 18 hónap áll az ügyfél rendelkezésére ezek benyújtására.

A benyújtható számlák köre elég széles, a takarékpénztárak minden olyan számlát elfogadnak, melyek lakáson belül átalakítással, annak komfortosításával kapcsolatosak. Ilyenek lehetnek például a burkolóanyagok (hideg-meleg), klímaberendezés, beépített bútor, beépített gépek, világítótestek stb. 
Fontos, hogy csak olyan számlák fogadhatóak el, melyek az állami támogatásra jogosult, illetve az õ közeli hozzátartozója nevére - aki nevére kérték a megtakarítás kifizetését -, illetve a finanszírozott ingatlan címére lettek kiállítva. A takarékpénztárak csak olyan számlákat fogadhatnak el, melyeket a kiutalási értesítõn szereplõ dátumot követõen állítottak ki. Tehát nem érdemes mondjuk egy felújítást elõre, önerõbõl megcsinálni, mert késõbb nem fogjuk tudni elfogadtatni a róla készült számlákat. 

"A számlákat eredeti példányban kell eljuttatni az LTP részére a jogszabályban megszabott határidõig bezárólag. A benyújtott számlákon tartalmi és formai ellenõrzést végez az adminisztrációs terület: 1. A lakáscél igazolásra alkalmas és elfogadott számlák letörölhetetlen jelzéssel ellátva visszaküldésre kerülnek az ügyfelek felé. 2. Az elvárásoknak nem megfelelõ számlák hibajelzéssel kerülnek visszaküldésre az ügyfelek részére (ugyanígy járunk el, ha a számlakibocsátó nem szerepel a nyilvános adatbázisokban, külön büntetést nem alkalmazunk)" - tudta meg a portál az Aegon Lakástakaréktól. A dokumentumokat egyébként még 5 évig köteles megõrizni az ügyfél, akinek a NAV kérésére még bemutatási kötelezettsége is van.

A pénztárak egyébként a helyszínen is jogosultak ellenõrizni a lakáscél megvalósulását egy külsõ szakértõ segítségével. Az ügyfélnek kötelessége, hogy lehetõvé tegye a helyszíni ellenõrzést, ráadásul ennek költségei is õt terhelik.