A Moody's RMS Event Response szerint a Helene & Milton együttes biztosítási vesztesége akár 55 milliárd dollár is lehet
2024.10.16

A katasztrófakockázat-modellező Moody's RMS Event Response a Helene és a Milton hurrikánok által az Egyesült Államokban okozott magánpiaci biztosítási veszteségeket 35 és 55 milliárd dollár közötti összegre becsüli, bár figyelmeztet a veszteségbecslések összetettségére és bizonytalanságára, tekintettel a két vihar által érintett, egymást átfedő régiókra.

A Helene és a Milton, a negyedik és az ötödik hurrikán, amelyek a 2024-es atlanti-óceáni hurrikánszezonban érik el az Egyesült Államokat, számos azonos régiót érintettek károkat okozó széllel, viharhullámmal és belvízi áradásokkal.

A múlt héten a Moody's RMS Event Response 8 és 14 milliárd dollár közöttire becsülte a Helene okozta biztosított veszteségeket, és úgy becsülte, hogy a Nemzeti Árvízbiztosítási Program (NFIP) veszteségei meghaladhatják a 2 milliárd dollárt.

A cég a két hurrikánból eredő széllel, viharhullámmal és csapadék okozta árvizekkel kapcsolatos összesített biztosított kárbecslést adott ki, amely 35 és 55 milliárd dollár közötti tartományt tesz ki, ami arra utal, hogy a Miltonból eredő biztosított veszteségek jóval magasabbak lesznek, mint a Helene-hez kapcsolódó veszteségek.

A Moody's RMS szerint a hét végéig közzéteszi az iparági kárbecslését csak a Miltonra vonatkozóan, valamint a Helene-re vonatkozó végleges kárbecslését is.

„Ez a kezdeti kombinált kárbecslés a Moody's RMS Event Response szigorú megközelítése alapján készült a biztosított kárbecsléshez, és megfigyelési adatok, az eddig több mint 2000 mérföldre kiterjedő részletes helyszíni felderítés, valamint az érintett térségben mindkét viharról készült légi képelemzések kombinációját tartalmazza” - mondta Mohsen Rahnama, a Moody's kockázati modellezésért felelős vezetője.

„Felderítő csapataink jelenleg is Floridában tartózkodnak, és folytatják az érintett területek felmérését. A veszteségek becslése ezekben az eseményekben kihívást jelent, és fontos figyelembe venni az összes kapcsolódó összetettséget és bizonytalanságot, különösen a két hurrikán által érintett, egymást átfedő régiókban” - tette hozzá Rahnama.

A katasztrófakockázat-modellező által kiemelt néhány fő bizonytalansági tényező közé tartoznak az összetett veszélyességi minták, az események közötti fedezetszivárgás, az események tulajdonítása, az éves hurrikán önrészesedés és a károsodási kitettség.