Egyre több a kétes kárigény
2011.12.12
A kétes biztosítási kárigények harmadik negyedéves listáját a balesetbiztosítások és a munkavállalói felelõsségbiztosítások vezették az Egyesült Államokban, miközben a vagyonbiztosítások esetében enyhe csökkenés figyelhetõ meg a kétes kárigények számában – állítja a National Insurance Crime Bureau.

A 2009, 2010 és 2011 harmadik negyedéves adatainak összehasonlítása alapján jelentõs emelkedés figyelhetõ meg a biztosítókhoz benyújtott, kétes kárigények számában – derül ki a biztosítóktól és a rendõrségtõl kapott adatok feldolgozásán alapuló NICB statisztikából.

Kétes követelések közé tartoznak azok a biztosítókhoz benyújtott kárigények, melyeket az NICB tagbiztosítói felülvizsgálat alá vetnek, miután vagy több indikátor alapján csalás gyanúja merül fel velük kapcsolatban.

A dolgozói felelõsségbiztosítások és a balesetbiztosítások esetében emelkedett a vizsgálat alá vetett kárigények száma, míg a vagyonbiztosítások esetében kismértékû csökkenés volt megfigyelhetõ az idei harmadik negyedévben. A jármûbiztosítások esetében nem történt változás, habár a „jégverés által okozott károk” miatt benyújtott kétes kárigények száma 103%-kal emelkedett 2010 hasonló idõszakához képest.

2009 elsõ kilenc hónapjában összesen mintegy 62341 esetben rendeltek el felülvizsgálatot kárigényekkel kapcsolatosan, 2010 ugyanezen idõszakában 70295 esetben, míg idén már közel 75 ezer alkalommal.

Az elmúlt három év adatainak összehasonlítása számos hasonlóságot fedett fel a felülvizsgálati okok között. Vagyonbiztosítások esetében például évek óta a gyanús lopás-/káresetek vezetik a listát. Jármûbiztosítások esetében szintén a gyanús lopásbejelentések szerepelnek a rangsor élén. Balesetbiztosítások esetén mindhárom évben a sérülésekkel kapcsolatos hamis/eltúlzott kárigények miatt rendeltek el legtöbbször felülvizsgálatot.