Valósággal megrohamozzuk idén a boltokat
2018.06.28
A GfK várakozásai szerint idén a kiskereskedelmi forgalom értékben 2,1 százalékkal fog növekedni az Európai Unió 28 tagállamában. Az egyes országokban látható trendek azonban nagyban eltérnek. Míg reálértékben növekedés várható például Franciaországban, Spanyolországban és Magyarországon, addig az alacsony növekedési rátát felmutató országokban a helyzet kevésbé kedvezõ az enyhén növekvõ infláció miatt – állapítja meg a GfK az európai kiskereskedelemrõl készített elemzésében.

Az európai kiskereskedelem várhatóan 2,1 százalékkal bõvül 2018-ban a GfK 32 országot vizsgáló friss felmérése szerint. Magyarországon robosztus növekedés várható. „Valamennyi európai ország képes volt profitálni a 2017. évi gazdasági növekedésbõl” – állapítja meg Dr. Johannes Schamel, az elemzés vezetõje, a GfK kiskereskedelmi szakértõje.

Összességében 2018-ra a hagyományos offline kiskereskedelem további növekedését valószínûsítjük Európában, azzal együtt, hogy a forgalom bõvülése és az áremelkedés egyes országokban várhatóan kioltják majd egymás hatását.

2017-ben az EU-28 minden egyes polgára átlagosan 16 436 euro fölötti összeggel rendelkezett. Ez a megelõzõ évhez képest 1,9 százalékos nominális emelkedést jelez. Az országok sorában egyedül Nagy-Britanniában (-1,5 százalék) látható a vásárlóerõ csökkenése, ami részben a font leértékelõdésének eredménye. Nagy-Britanniától eltekintve a korábbi években jellemzõ és a közép- és kelet-európai országokbeli átlag feletti növekedési ütemmel fémjelzett helyzet számottevõen nem változott. Az elmúlt évben tapasztalt keresletnövekedés kiegyenlítette a bolti kiskereskedelem online kereskedelem miatt elszenvedett piaci részesedésveszteségét.

2018-ra a GfK az értékalapú forgalom 2,1 százalékos növekedését várja az EU-28-ban.
Ám mivel ez az arány csak alig marad el az elõrejelzett inflációs rátától, így reálértékben csupán csekély növekedés valószínûsíthetõ. A jövedelmek folyamatos növekedésének köszönhetõen megõrizték helyüket a rangsorban a növekedési ütemüket tekintve tavalyi évben vezetõ országok 2018-ban is.

A GfK robusztus növekedést jósol Bulgáriában (5,3 százalék), Magyarországon (6 százalék), a Cseh Köztársaságban (6,5 százalék) és Romániában (7,5 százalék).

A tavalyi 1,7 százalékos inflációs rátával az EU-28 újra közel járt a fogyasztói árak Európai Központi Bank (EKB) által meghirdetett 2 százalékos növekedési céljához. A fogyasztók sok, az elmúlt években deflációval küzdõ kelet-európai országban újra mélyebben kellett a pénztárcájukba nyúlniuk különbözõ árucikkek vásárláskor. Az EKB-nak az alapkamat 2019-ig változatlanul hagyásáról szóló bejelentésére tekintettel

a GfK 2018-ban a kiskereskedelem tavalyi évihez hasonló alakulására és az árak 1,9 százalékos emelkedésére számít. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ez az elõrejelzés nem számol az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi vita további eszkalálódásával.