A hiteleknél még mindig nagyon magas a lejárt követelések aránya
2018.06.28
Az egy évvel korábbinál nagyobb adózott eredménnyel zárta az elsõ negyedévet a pénzügyi vállalkozási szektor. A pénzügyi lízing súlya nõtt a portfólióban, miközben a hiteleké és a faktoringé csökkent. A pénzügyi vállalkozások szektora 19,72 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2018 elsõ negyedévében, ez 5,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 18,7 milliárdnál – idéz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adataiból a vg.hu.

A mostani eredmény hosszú évek óta a legjobb – legutóbb 2013 elsõ három hónapjában ért el magasabb (24 milliárd forintos) összesített profitot a szektor. Az adózott eredmény emelkedése azért is kedvezõ, mert 2017 egészére vonatkozóan 43,5 százalékos csökkenést mutatott ki a jegybank a pénzügyi cégeknél a 45,65 milliárdos szektorszintû, nettó nyereség mellett. Az adózás elõtti eredmény szintén emelkedett 2017 elsõ negyedévéhez képest, nagyjából 1,2 milliárdos növekedés után 20,55 milliárd forintot tett ki.

Az MNB adatai szerint az eredmény javulása több tényezõnek is köszönhetõ. Az egyik, hogy a mûködési költségeken érezhetõ mértékben sikerült faragni az egy évvel korábbihoz képest:
az ezen a soron elszámolt, közel 22 milliárd forint 4,5 százalékkal alacsonyabb a 2017 elsõ negyedévinél. 

Az értékvesztés és kockázati céltartalék változása sornál is javult a helyzet, a kimutatott 5,7 milliárdos mínusz majdnem egymilliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel ezelõttinél. Szintén nagymértékben hozzájárult a kimutatott eredmény emelkedéséhez, hogy az egyéb üzleti tevékenységekbõl az idén január és március között 13,15 milliárd forintos eredmény származott, ami 25,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 10,5 milliárdnál.

Rontotta viszont a végsõ egyenleget, hogy a nettó díj- és jutalékbevételek szintje éppen pozitív maradt március végéig, miközben a múlt év elsõ három hónapjában még közel 4,4 milliárd forintos pluszban járt.

A mérlegadatokban nem történt drámai változás 2017 elsõ negyedévéhez képest. A szektor mérlegfõösszege 1816,7 milliárd forint volt március végén, azaz hozzávetõleg tízmilliárd forinttal – 0,5 százalékkal – maradt el az egy évvel korábbitól. Az ügyfelekkel szembeni követelések állománya viszont nem túl acélos mértékben ugyan, de növekedett, és 1,23 százalékos éves bõvülést követõen 1544,2 milliárd forintot tett ki. Az ügyfelekkel szembeni kötelezettségek érezhetõen zsugorodtak a pénzügyi vállalkozásoknál: 140,5 milliárd forint lett az eredmény március végén, ami 17,5 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.