J.P. Morgan: A Milton hurrikán nem valószínű, hogy megváltoztatja a viszontbiztosítási piac dinamikáját
2024.10.22

A J.P. Morgan elemzői szerint a Milton hurrikán a jelenlegi várható kárszintek alapján nem valószínű, hogy megváltoztatja a viszontbiztosítási piac dinamikáját 2025-ig.

A Milton hurrikán elérte Floridát, és 2024. október 9-én 3-as kategóriájú viharként landolt Siesta Key közelében. A kárbecslések 20 és 40 milliárd dollár között mozognak, ami jóval kevesebb, mint a lehetséges több mint 50 milliárd dollár, ha a vihar a Tampa-öböl felé tart.

Andrew Siffert, a BMS Group vezető meteorológusa szerint nyugodtan kijelenthető, hogy a Milton hurrikán valószínűleg legalább 20 milliárd dolláros biztosítási piaci esemény lesz. A Gallagher Re előrejelzése szerint a Milton hurrikánhoz kapcsolódó károk 30 és 40 milliárd dollár között lesznek a magánbiztosítási piacon, míg a CoreLogic becslése szerint az iparági szintű biztosított szél- és árvízkárok elérhetik a 28 milliárd dollárt, a Moody's RMS pedig 36 milliárd dollárig terjedő biztosított veszteségekre számít.

Bár a vihar a vártnál enyhébb volt, egyesek szerint a piaci dinamikát a korábbi várakozásokkal szemben, amelyek szerint a megújulások egyszámjegyű csökkenést mutattak volna, a laposabb megújulások irányába változtathatta meg. A J.P. Morgan elemzői azonban egyelőre nem számítanak erre az eredményre.


Jellemzően a viszontbiztosítási piac változása hosszabb ideig tartó rossz jövedelmezőségi időszakok vagy hirtelen bekövetkező jelentős események után következik be.
A J.P. Morgan kiemeli, hogy a három legnagyobb európai viszontbiztosító - kivéve a SCOR-t a nem kapcsolódó kihívások miatt - saját tőkéjének megtérülése (ROE) továbbra is erős.


„Az adatok azt mutatják, hogy a ROE trendje a nagy 3 esetében soha nem volt erősebb, mint 24. félévben. Ezért, még ha várakozásaink szerint a Milton hurrikán meg is sújthatja a pénzügyi év eredményeit, a ROE trend egészséges és erősebb, mint az elmúlt 20 évben bármikor” - magyarázták az elemzők.


„Ezért a 24. második félévben bekövetkező további nagy veszteségek nélkül kevés katalizátort látunk arra, hogy 2024 összességében rossz év legyen a viszontbiztosítás számára, és a ROE-k véleményünk szerint ezt tükrözni fogják” - fejezték be.