Egy hazai cég oldhatja meg az építõipar nagy problémáját?
2018.06.29
A Miskolcról indult Mobilengine mobilfejlesztõi platformjára épülõ Bauapp elnevezésû alkalmazás megoldást kíván nyújtani arra az égetõ problémára, amivel az ingatlanpiaci szereplõk folyamatosan szembesülnek. A munkaerõhiány nemcsak az építõipari szakemberek esetében, de az üzemeltetés során is nagy méreteket ölt. Olyan, a vállalatok számára gyorsan integrálható megoldásra van szükség, amely hatékonyságot növel, költségeket csökkent, mindezt ugyanannyi dolgozó alkalmazásával éri el - írja a Portfolio.

A tervezõk a termék bemutatóján elmondták, hogy a minél könnyebb es egyszerûbb használhatóságra törekedve alakították ki a Bauapp alkalmazást, ahol elsõdleges szempont, hogy a digitális technológiát felhasználva támogassák az építõipari folyamatokat, a minõség-ellenõrzést, az eszközhasználat koordinálását és az anyagigénylést. A Construction Industry Institute szerint minden kivitelezés munkadíjának 25 százaléka a helyszínen megtakarítható lenne, így a digitalizáció ebben az iparban is kiemelten fontos, és alapvetõ része a PropTech elõrehaladásának.

"A termékeket kimondottan a magyar és közép-európai feltételekre fejlesztettük ki, és a továbbfejlesztésben is elsõsorban a helyi építõipari cégek visszajelzéseit és igényeit követjük" - mondta Dálnoki Ádám, a vállalat igazgatója.

Az applikációt egyelõre három területre lehet alkalmazni, ezek a raktározás, az anyagszállítás és a minõség-ellenõrzés, utóbbival az építésvezetõk az építkezésen felfedezett hibákat lefotózhatják, a tervrajzra beszúrhatják ezeket, a hiba pontos leírásával. Ezekrõl a rendszer e-mailt küld az illetéseknek, így az alvállalkozó értesül arról, hogy milyen hibát kell javítani. A raktár alrész segítségével az építkezéseken használt eszközöket tudják nyomon követni, ezzel csökkentve az eszközök eltûnése miatt felmerülõ többletköltségeket. Az anyagszállítás alrész lehetõvé teszi a tervezett, megrendelt és az átvett anyagok mennyiségének követését és kontrollját, a szállítólevelek digitalizálását, így leginkább azt a célt szolgálja, hogy kevesebb legyen az anyaghiány miatti leállás az építkezéseken.
Egy hazai cég oldhatja meg az építõipar nagy problémáját?